Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Billigare arrende önskas för solkraftverksområde i Hangö

Från 2015
Solen skiner på en molnfri himmel.
Bildtext Bolag planerar att ta solkraften till vara i Hangö.
Bild: Yle/Moa Brunström

I Hangö tog planerna på solkraftverk en ny vändning på måndagen (16.6). Det visade sig att bolaget som ska arrendera mark i östra industriområdet vill ha billigare arrende.

Därför dök saken i sista stund upp på stadsstyrelsens möte.

Företaget Dupont får enligt planerna 50 procent rabatt på markarrendet till slutet av 2017, det vill säga under byggtiden. Men nu önskar företaget att Hangö stad skulle ge samma rabatt för hela arrendetiden, det vill säga till 2040.

Markområdet är utan stubbar och stenar

Det här är något som Hangö inte vill gå med på, berättar stadsstyrelsens ordförande Jouko Kavander (SDP). Ärendet bordlades på mötet på måndagen och ska utredas vidare.

Kavander betonar att markområdet är i gott skick, utan stubbar och stenar. Dessutom skapar inte solkraftverket efter byggtiden jobb i någon nämndvärd grad.

Helsingfors stads energibolag Helen Oy ska fatta beslut om att bygga solkraftverket under sommarens lopp.

Granne till Genecor

Det är meningen att solkraftverket ska byggas på en tomt intill enzymtillverkaren Genencor i östra industriområdet i Hangö.

I mars hette det att området skulle utarrenderas till ett bolag som ännu inte har bildats, Hangon aurinko Oy.

Men i början av juni godkände stadsstyrelsen ett förändrat avtal där bolaget Dupont i stället arrenderar det knappt en hektar stora området. Genencor International är ett dotterbolag till Dupont.

Avtalstiden ska ännu behandlas i stadsfullmäktige i höst, eftersom stadsstyrelsen inte har rätt att avtala om arrendetider som är längre än fem år.

Diskussion om artikeln