Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nato reagerar på Rysslands kärnvapenupprustning

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Washington den 26 maj 2015.
Bildtext Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg
Bild: EPA/Dennis Brack / POOL

Nato har reagerat starkt på Rysslands planer på att utöka sin kärnvapenarsenal. Natos generalsekreterare talar om "nukleärt sabelskrammel".

Rysslands president Vladimir Putin meddelade på tisdagen att landets kärnvapenstyrkor ska förstärkas med 40 nya interkontinentala ballistiska robotar redan i år.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg fördömde Putins kärnvapenutspel i starka ordalag.

- Det här nukleära sabelskramlet från Ryssland är oberättigat. Det är destabiliserande och det är farligt, sade Stoltenberg .

Enligt Stoltenberg bekräftade Putins meddelande det mönster som Nato observerat under en längre tid. Det vill säga att Ryssland satsar allt mera på försvaret och speciellt på sin kärnvapenarsenal.

Stoltenberg sade att det är en av anledningarna till att Nato nu utökar sin beredskap.

USA:s utrikesminister John Kerry uttryckte också oro för den ryska kärnvapenupprustningen. Enligt Kerry vill ingen se en återgång till det kalla kriget.

"Det är Nato som kommer till våra gränser"

Under helgen framkom att USA planerar att placera ut stridsvagnar, infanterienheter och andra tunga vapen i Östeuropa och Baltikum. Det ryska försvarsministeriet beskrev planen som "den mest aggressiva handlingen sedan kalla kriget".

Då president Putin höll sitt tal vid öppnandet av en vapenmässa utanför Moskva på tisdagen så hänvisade han till de amerikanska planerna. Enligt honom måste Ryssland genomföra sin försvarspolitik på ett sätt som neutraliserar sådana hot.

- Det är Nato som kommer till våra gränser och inte vi som rör oss någonstans, sade Putin.

Diskussion om artikeln