Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Trädgårdsliv och trädgårdsarbete

Från 2015
Trädgårdsfredag
Bild: SVT / Andreas Hillergren

Trädgårdsprogram med programledare Pernilla Månsson Colt, trädgårdsmästaren Gustav Mandelmann och kocken Tareq Taylor. Trädgårdsfredag rymmer all sorts trädgårdsliv och arbete med trädgården; jorden och växterna, odling och skötsel såväl som skörd.

Det kommer att handla om blommor, växthusodling, krukväxter, balkongväxter med mera, men också grönsaksodling, tillagning, syltning och saftning, svampar och svampskörd. Säsongens skörd och närodlat är viktiga ledord.

I premiärprogrammet är det dags att ruska liv i trädgården, och det visar sig att de som var lata i höstas är vinnarna. Du får bästa tipsen för potatisodling, både i villaträdgården och på balkongen och Tareq Taylor berättar mer om olika sorter. Tareq får också ett uppdrag - att laga mat från säsongens skörd. Men vad är egentligen säsong i Sverige i början av maj?

Trädgårdsfredag (säsong 1)
Yle Fem onsdagar kl. 19.00, seriestart 17.6.2015 (repris torsdagar)
8 avsnitt
Repris från 2010
Inga Arenarättigheter

Produktion: SVT / Nordvision

Innehåll i programmen i säsong 1:

Del 2
Trädgårdsarbetet kommer igång då Pernilla och Gustav börjar driva upp sina plantor. Kocken Tareq Taylor lagar mat med palmkål och vild ramslök.

Del 3
Pernilla och Gustav visar hur du odlar din egen sparris. Vi hämtar gratis gödsel på stranden, där också den vilda sparrisen växer. Kocken Tareq Taylor ger tips på spännande helgrätter.

Del 4
Gurka hör till trädgårdsmästaren Gustavs favoritgrönsaker, men i år har de fått konstiga former. Kocken Tareq blir ändå förtjust och sätter genast igång att lägga in. Och hur samlar man frön från perenner?

Del 5
Pernilla och Gustav visar olika sätt att odla tomater och bygger klätterstöd åt blommorna. Tareq fyndar i frysen och trollar fram festdelikatesser som han dukar fram på bordet.

Del 6
Sommaren är på gång och i odlingsbäddarna finns också oönskade gäster. Pernilla och Gustav ger sig in i kampen mot ogräs och sniglar och Tareq dukar till fest.

Del 7
Pernilla och Gustav väljer träd till trädgården och tipsar om annorlunda frukter och bär att odla själv. Midsommaren nalkas och Tareq börjar planera festdelikatesser.

Del 8
Pernilla och Gustav förbereder trädgården inför semestern och följer hur barnen anlägger sin egen trädgårdshörna. Tareq dukar fram midsommardelikatesserna.