Hoppa till huvudinnehåll

Enkelbiljett till Europa

Enkelbiljett till Europa - tjugofyra timmar mörker

Från 2015
Uppdaterad 09.12.2015 15:07.
Mörk bild på två män och en kvinna mot svart bakgrund.
Bildtext Susani Mahadura, Paleface, Dan Granqvist och Rakel Liekki kommer att befinna sig i mörker i 24 timmar.
Bild: Yle/Jyrki Valkama

Hur ska vi prata om människosmuggling? Vad kan vi göra åt problematiken runt det? Vem bär det yttersta ansvaret och hur ska vi få människor att reagera? Det här är frågor som projektet Enkelbiljett till Europa söker svar på.

I Yle X3M:s och Kioskis projekt får vi träffa Sami och Hawkar, två unga män som tvingats fly Irak. De har inte bara flytt, utan smugglats, igenom Europa under hemska förhållanden.

I dygn har de suttit inlåsta i mörker, utan vetskap om varken riktning eller mål.

“Viktigt att väcka uppmärksamhet”

Som ett led i debatten kring människosmuggling kommer fyra frivilliga, under Konstens natt i Vasa, låta sig stängas in i en container i ett dygn. De kommer att utsätta sig för ett dygn i mörker för att uppmärksamma den livsfarliga människosmuggling som pågår i Europa.

Det går aldrig att sätta sig in i någon annans situation till hundra procent. Men det kan vara viktigt att pröva på att gå i någon annans skor, även om man inte kan återskapa hela den kontext som påverkar de utsatta människorna

- Experimentet fyller en funktion i att väcka allmänhetens uppmärksamhet kring de här frågorna, säger Ferdinand Garoff, psykolog på Centret för tortyroffer.

Ferdinand menar också att det är bra att uppmärksamma den politiska biten av problematiken, att vi själva skapar smugglingsprocesserna via de lagar och regler vi skapat. Människorna som sätter sina liv i smugglarnas händer lever på ett hopp, ett hopp om att de kan få tillgång till ett bättre liv.

- För att kringgå de här lagarna och reglerna uppstår smugglingsprocesserna. Det är viktigt att lyfta fram, säger Ferdinand

Fyra personer inplastade i bubbelplast. Logo med texten: Enkelbiljett till Europa.
Bildtext Den sjätte augusti stängs fyra personer in i en container på Vasa torg.
Bild: Yle/Jyrki Valkama & Sami Liljeblad

Paleface: “Det här berör oss alla”

Närbild på Paleface
Bildtext Karri "Paleface" Miettinen.
Bild: Yle/Jyrki Valkama

Karri “Paleface” Miettinen är en av den finska hiphopens pionjärer. Han är en av de fyra som kommer att befinna sig i containern.

Paleface är aktivist och familjefar, textbrukare och rappare. Han ser det som en av sina främsta uppgifter som rappare att främja och förnya den finska hiphopens tanke. Han försöker också hela tiden påminna om det sociala verktyg genren en gång var.

- Hiphopen är ett globalt viktigt medium och ett sätt att prata om, och lyfta upp, frågor till allmänhetens kännedom. Musiken är osynlig, därför kan den förändra världen, säger Paleface.

Europa har blivit ett mytomspunnet fort dit ingen längre riktigt har tillträde, menar Paleface. Endast priviligerade européer kan röra sig fritt inom fortets höga murar.

- Smugglingen av människor är en oerhört viktig människorättsfråga som berör alla oss EU-medborgare och -länder.

Det händer grymma saker på Medelhavet för tillfället och personligen tycker Paleface att det är en sak vi måste prata mera om. De papperslösas situation i Europa är under all kritik, och han menar att det här berör oss alla och är vårt gemensamma ansvar. Därför har han valt att vara en del av Enkelbiljett till Europa.

Dan: “Fråga inte hur jag hade det”

Närbild på Dan Granqvist.
Bildtext Dan Granqvist.
Bild: Yle/Jyrki Valkama

Dan Granqvist, programledare för Sex & Sånt och X3M-tv, har själv tidigare deltagit i de bostadslösas natt i Helsingfors. De bostadslösas natt är ett evenemang som ordnas årligen den 17 oktober, på FN:s dag för utrotande av fattigdom.

- Även om det inte går att återskapa hur det känns att vara bostadslös kan man ändå lära sig något från ett sådant experiment, säger Dan.

Han fick själv en imaginär käftsmäll när han, efter att ha pratat med några bostadslösa, insåg att även människor som har jobb kan vara bostadslösa.

Att ha mer förståelse för ett ämne gör att det är lättare att bilda sig en åsikt och kunna debattera en sakfråga. Det är vad Dan är ute efter när han väljer att vara med i Enkelbiljett till Europa.

- När jag kommer ut ur containern önskar jag att man inte ska fråga hur det var för mig, utan hur jag tror det kändes för dem som inte hade något val.

Rakel: “Vi måste berätta historierna”

Närbild på Rakel Liekki
Bildtext Rakel Liekki.
Bild: Yle/Jyrki Valkama

Att jobba med aktualiteter på tv och nätet gör att du naturligt får en del uppmärksamhet på din person. Rakel Liekki, redaktör på Yle Kioski, vill använda den ljuskägla som riktats på henne via jobbet, till att uppmärksamma brännande frågor.

- När jag hörde om Enkelbiljett till Europa väcktes tanken att hoppas jag får vara med. Det finns otaliga människor som inte får sin historia berättad, och om jag på något sätt kan påverka samhället med min medverkan lönar det sig alltid att tacka ja.

Hur det lönar sig att närma sig ett så stort och komplicerat ämne som människosmuggling kan vara svårt för var och en att avgöra. Det finns stora mängder fakta och siffror om flyktingströmmen till Europa, men för att förstå vad som egentligen händer behöver vi ansikten och historier.

- På så vis kan det här vara ett bra sätt att uppmärksamma människosmuggling, att genom några enskilda fall komma in på det allvarliga, och aktuella, problemet, säger Rakel.

Susani: “Vi är för likgiltiga inför nyheter”

Närbild på Susani Mahadura
Bildtext Susani Mahadura.
Bild: Yle/Jyrki Valkama

Susani Mahadura är uppvuxen i Spanien och har släkt i Sri Lanka. Nu bor hon i Helsingfors.

Nyligen berättade hennes lankesiska kusin att han betalat 1000 euro åt en man som lovade fixa ett jobb åt honom i Dubai så han kunde ta sig bort från sitt hemland. Mannen visade sig vara en bedragare och de pengar Susanis kusin i åratal hade sparat, var plötsligt försvunna.

-Jag tänker ibland på hur nära det var att jag hade vuxit upp under helt andra omständigheter än jag gjorde, säger Susani.

Flyktingströmmen till Spanien är något som hon sett med egna ögon. En del har kommit dit helt lagligt, en del andra med hjälp av människosmugglare. De flyktingar som syns i nyheterna har ändå en sak gemensamt, ingen av dem ges ett ansikte i medierna.

-Det är hemskt att märka hur kalla och likgiltiga vi är inför nyheter av 200 döda på Medelhavet. Det har varit förfärligt att märka att de drunknade inte har några ansikten.

I bästa fall leder det projekt som Paleface, Rakel, Dan och Susani alla är med i, till en mer nyanserad debatt.

-Jag hoppas att människorna vaknar upp och inser att så som det ser ut i dag inte är okej, säger Susani.

Följ med Enkelbiljett till Europa

Den sjätte augusti kommer en dokumentär om Sami och Hawkar, männen som smugglades från Irak till Finland, att visas på Yle Fem. När dokumentären är slut kommer du att kunna följa med Paleface, Rakel, Dan och Susani i den stängda containern via en stream som dyker upp på svenska.yle.fi/enkelbiljett.

En vecka senare får vi i en dokumentär till, höra både experter och en människosmugglare uttala sig om problematiken kring människosmuggling.

Samtidigt försöker vi också redogöra för hur vi bör gå vidare med debatten, vem som bär ansvaret och vad du som individ kan göra.