Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hon har smugglat flyktingar utan ligor och profit

Från 2015
Uppdaterad 21.06.2015 17:11.
Yle Nyheter TV-nytt: Den goda människosmugglaren - Spela upp på Arenan

Hon har kört över gränsen med gömda flyktingar i bilen. Hon har flirtat för att distrahera gränsvakter, vridit upp musiken för att överrösta skriken av dem som traumatiserats av krig och förföljelse. För Nytte Ekman är ett människoliv viktigare än lagen. Hon har hjälpt många utsatta, hotade människor att komma från krisområden till Finland.

Ordet "människosmugglare" får oss att tänka på organiserade ligor som utnyttjar människor i nöd och låter flyktingar drunkna i Medelhavet för sin egen ekonomiska vinning. Samtidigt kan en smugglare vara den enda som kan hjälpa en flykting att komma till ett tryggt land.

Vad skulle du själv göra om du träffade på en människa som hotar att dödas om hen stannar kvar i sitt hemland, som inte har någon laglig väg till ett tryggare liv? Nytte Ekman kunde inte blunda. Hon har smugglat många papperslösa till Finland.

"Lagen betyder mindre för mig än ett människoliv. Alla gånger."

Ekman är ordförande för flyktingorganisationen Nada Hope. Hon har i och med sitt jobb rest omkring i krisdrabbade länder och träffat människor som tvingats gå under jorden eller fly sina hem på grund av krig och förföljelse.

- Det kunde vara min syster. Tänk om det var min bror, tänk om det var mina föräldrar, tänk om det var mina barn. Jag kan inte gå förbi. Det är omöjligt. Jag måste hjälpa dem och ibland blir det genom smuggling, säger Ekman.

Papper åt de papperslösa

Delvis har det handlat om att hon skaffat fram papper och dokument, och i vissa fall har hon varit med på resan för att distrahera gränspoliser eller ställa till med en dramatisk scen ifall någon blir för misstänksam.

- Det finns många metoder. Bil och långtradare fungerade för länge sen, men inte längre på grund av alla värmekameror som finns vid gränserna. I dag gäller det att ha papper åt de papperslösa.

Ekman fördömer dem som gör business på människosmuggling. Själv tar hon inte betalt av dem hon hjälper, tvärtom. Det är ofta hon själv som får stå för kostnaderna, eftersom flyktingarna kanske redan har gett alla sina pengar åt professionella människosmugglare.

- Jag önskar att inga människosmugglare skulle existera, men lagen betyder mindre för mig än ett människoliv. Alla gånger.

Ett paketavi med texten Enkelbiljett till Europa / Yle X3M / Kioski
Bildtext Den här artikeln är en del av projektet Enkelbiljett till Europa.
Bild: Yle

Myndigheterna den största boven

Enligt Ekman är det myndigheterna som bär det yttersta ansvaret. De myndigheter som har infört gränser, lagar, staket och bromsar som till alla pris hindrar folk från att röra sig fritt. Hon talar om A-klassens människor (EU-medborgarna) som har fri rörlighet, medan B-klassens människor (de som bor utanför staketet) inte får komma in.

- Det spelar ingen roll om de utsatts för krig och förstörelse, folk hindras från att komma in på vårt område. Det är helt löjligt. Jag kommer att tänka på en massa små barn som leker i en sandlåda, medan vissa barn inte får vara med.

- Det är fruktansvärt att professionella smugglare skor sig på andra människors nöd, men den värsta boven i dramat är ändå myndigheterna.

Arikeln har ändrats 21.6.2015, kl. 17.00. I publiceringen blev rubriken fel, den löd "Hon smugglar flyktingar utan ligor och profit". Rubriken har nu korrigerats till förfluten tid, så den stämmer ihop med innehållet i inslaget och artikeln.

Yle X3M:s och Kioskis projekt Enkelbiljett till Europa handlar om hur ska vi prata om människosmuggling, vad vi kan göra åt problematiken, samt hur vi kan få människor att reagera på att detta sker på riktigt - här och nu.

Diskussion om artikeln