Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Graffiti fungerar både som klotter och konstverk

Från 2015
Graffiti på avloppsreningsverket i Kokon i Borgå.
Bildtext Realistiskt målad graffitihand.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Det gamla reningsverket i Kokon i Borgå är sedan länge fyllt med graffiti. En del av det är olovligt, en del är fullt lagliga konstverk.

Sedan förra veckoslutet pryds avloppsreningsverket av ett enormt graffitikonstverk på den sida som vätter mot Kokonvägen.

Det dominerande graffitiverket är en avbildning av ett av de kändaste träsnittsverken genom tiderna. Det handlar om Under vågen utanför Kanagawa av Katsushika Hokusai, men jämfört med originalet är den här versionen spegelvänd.

Konstnärliga kontraster på väggarna

En annan spännande detalj i helheten är kontrasterna mellan planerade och proffsigt genomförda graffitiverk jämfört med hastigt ditpetade graffititaggar.

Reningsverket är sedan tidigare fyllt med den senare varianten, och om man tittar på byggnaden från en viss vinkel så kan man se det bästa (eller värsta) av båda världarna.

Graffiti på avloppsreningsverket i Kokon i Borgå.
Bildtext Nya, genomtänkta och sammanhängande graffitiverk på ena sidan. Enskilda, enklare målningar på andra sidan.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Gatukonstverkstad gav upphov till verket

De nya graffitimålningarna på väggen målades förra helgen (11 - 12 juni). Det var bildkonstnärerna Kim Somervuori och Teemu Mäenpää som höll en gatukonstverkstad tillsammans med en grupp ungdomar och unga vuxna.

Verket är en del av konstprogrammet för västra åstranden i Borgå och sommarens Street Art-tema. Borgå vatten har gett sitt lov till projektet och till och med sponsrat verket.