Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Direktsändning: Rester och Gäster på Strömsö 6.9

Från 2015
Uppdaterad 03.09.2015 13:56.
skylt
Bild: Yle /Susanna Ström-Wilkinson

Förr i världen var skräp skräp, som man förde till avstjälpningsplatsen i skogen - nu är skräp allt från råvara och energikälla till föremål för forskning och lukrativ business.

Man kan lugnt säga att vår syn på avfall har förändrats de senaste decennierna. Ett tecken på det är alla de nya ord som dykt upp i sammanhanget: sopsortera, återvinna, återbruka, återanvända och det engelska ordet upcycling gav 4,5 miljoner träffar på google. Upcycling, som fortfarande inte har någon svensk översättning betyder att man återvinner skräp på ett sätt som ger det ett högre värde än det hade innan, t.ex. att man gör en handväska av ett gammalt bildäck eller taklampa av en läckande zinkhink.

Strömsö har alltid känt en dragning till återvinning och upcycling, men nu plockar vi fram den stora trumman och direktsänder Rester och Gäster på Strömsö söndagen den 6 september kl. 17.00. Mat, mode och gäster – allt återvunnet på ett eller annat sätt.

Programledarna för Rester med gäster på Strömsö.
Bildtext Camilla Forsén-Ström, Jonathan Granbacka, Jim Björni, Elin Skagerstén-Ström, Susanna Ström-Wilkinson, Hanna Enlund, Johanna Ahlskog och Paul Svensson
Bild: Yle/Rolf Granqvist

I köket gör vi buffémat av rester tillsammans med Marthaförbundets hushållrådgivare Elisabeth Eriksson. I den för dagen upprättade lumpverkstaden gör vi nya kreationer och accessoarer tillsammans med Outi Les Pyy, en av Finlands mesta trashionistor – den enas avfall blir den andras infall och till sist blir allt en färgsprakande modeshow.

Primadonna på catwalken är Strömsös återvunna gäst Christoffer Strandberg. Senast han gästade Strömsö var vintern 2014. Humorgruppen KAJ besökte Strömsö 2013 och nu återvinns de i form av husband.

Återvinning är naturligtvis en sak som berör hela familjen. Därför direktsänder BUU-klubben från Strömsö på vanlig BUU-klubbstid 18.00. Jontti, Hanna och Jim bygger en robot av skrot tillsammans med barn.

Med oss har vi också Marthaförbundets ekologirådgivare Anita Storm och Nina Lindman, informationschef på Stormossen, som under kvällen sitter och funderar på skräp, rester och annat överblivet.

Vad är ditt förhållande till skräp? Hör du till dem som slänger över 20 kilo mat per år? Kastar du kläder som inte är trasiga? Är Finland bäst i världen på att sopsortera? Om du redan nu går omkring och funderar på skräp och återvinning kan du skicka in dina frågor, tips och synpunkter till stromso@yle.fi eller via Facebook. Följ oss också på Instagram@ylestromso och via #strömsö.