Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Håll dig borta från vägarna på midsommar

Från 2015
En person som kör bil
Bild: Yle/Johanna Ventus

Midsommarhelgen är samtidigt den lugnaste och den farligaste tiden i trafiken. Det är få bilar ute på vägarna, men det sker ändå flest allvarliga trafikolyckor under midsommarhelgen.

Enligt Trafikförsäkringscentralen (TFC) sker det förhållandevis få trafikolyckor under midsommar. Men andelen olyckor som leder till allvarliga skador är större än under någon annan helg: på 100 krockar skadar sig eller dör 46 personer. Till exempel år 2013 skadade sig eller dog 203 människor i trafiken under midsommar. Detta jämfört med andra helger då det är 13-38 skadade eller döda på hundra krockar.

Orsaken till de allvarliga trafikolyckorna på midsommar är oftast oaktsamhet och alkoholpåverkan. Många olyckor sker på småvägar utanför de stora landsvägarna. Fyra av fem olyckor med dödlig utgång sker utanför tätorter.

På Trafikskyddet säger Tapio Heiskanen att rattfylleristen skadar också andra än sig själv i ungefär en fjärdedel av alla olyckor där alkohol är inblandad. Han menar att folk sannolikt har lägre tröskel att sätta sig fulla vid ratten på midsommar jämfört med andra helger.

- Tillspetsat kan man säga att de som hoppar i bilen på midsommar kör antingen med gasen i botten till stugan eller kör fulla, säger Heiskanen.

Flest krockar sker på torsdagen, dagen före midsommarafton, men färre personer skadar sig då än på själva midsommarhelgen. År 2013 skedde det 446 trafikolyckor på torsdagen men av dem dog eller skadade sig 57 personer.

Näst efter midsommar sker flest dödsfall eller allvarliga personskador på trettondag, morsdag, långfredag och kring självständighetsdagen.

Emma Strömberg

Yle: Juhannusruuhkassa ohi voi vilahtaa viisi rattijuoppoa ja toista tuhatta kaaharia tunnissa