Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Tre novellfilmsprojekt valda i Novellfilm 2017

Från 2015
Novellfilm 2017
Bild: Yle

Finlandssvenska Novellfilm 2017 är ett unikt samarbetsprojekt mellan Svenska Yle, Finlands filmstiftelse och Svenska kulturfonden. Projektet vill utveckla finlandssvenskt drama och öppna en dörr för nya filmskapare och uppslag.

Hösten 2015 utlystes en tävling där vi letade efter berättelser som utspelas i nutid. Vi bad om förslag från professionella produktionsbolag till en novellfilm på 28 minuter.

Av de inkomna förslagen går tre vidare.
Dessa är följande:

VARNING FÖR TUNN IS
Manus: Jan Nåls
Producent: PV Lehtinen, Cineparadiso Oy

MORGONDIMMA
Manus: Jakob Öhrman
Producent: Peter Lindholm, Petfilms Oy

MÅRTEN
Manus: Eva-Maria Koskinen
Producent: Mats Långbacka, Långfilm Productions Finland Oy

De nu valda bidragen utvecklas vidare fram till slutet av oktober i år. Då väljs ett vinnande bidrag som Svenska Yle, Finlands filmstiftelse och Svenska kulturfonden kommer att understöda med sammanlagt 200 000 euro förutsatt att inspelningsmanuskriptet är godkänt och att det finns förutsättningar att genomföra projektet inom en överenskommen tidtabell. Filmen skall vara färdig senast i slutet av september 2016 och kommer att visas på Yle Fem. Finlands filmstiftelse har distributionsrätt till läroanstalter för undervisningsändamål.

Novellfilmstävlingen är en del av ett större projekt, Novellfilm 2017 och Kortfilm 2017, som siktar på att vaska fram nya manusförfattare och högklassiga filmer på svenska för tv.