Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kvinnodominans i Tölö gymnasium - Helsinge mansdominerat

Från 2015
Uppdaterad 22.06.2015 17:24.
antagna
Bildtext Tölö gymnasium och Gymnasiet Grankulla samskola har antagit en övervägande stor del kvinnor.
Bild: Yle/Hanna Rundell

Däremot finns det stora skillnader i könsfördelningen mellan de antagna till gymnasierna i huvudstadsregionen.

Tölö gymnasium och Gymnasiet Grankulla samskola har antagit en övervägande stor del kvinnor - drygt 60 procent.

Männen dominerar i tre gymnasier. I Helsinge, Kyrkslätts och Mattlidens gymnasium. Helsinge har antagit nästan 60 procent män.

Stapeldiagram som visar fördelningen kvinnor och män som antagits till gymnasierna.

Helsingeelever höjer betygen

Helsinge gymnasiums rektor Johanna Blomstedt kan inte säga vad det beror på att skolan i år antagit en så stor andel män, I fjol gick det tvärtom - skolan antog 40 procent män och 60 procent kvinnor.

Helsinge var också det av de svenskspråkiga gymnasierna i regionen skola där det krävdes lägst medeltal för att bli antagen i år, enligt HBL:s jämförelse..

- Men i fjol hade vi fler elever med svaga medelvitsord bland de antagna. I fjol hade nästan hälften av våra antagna under 7 i medeltal. I år har bara en tredjedel under 7.

Samtidigt visar FNB:s utredning att Helsinge hör till tio i topp i den gymnasierankning där studentexamensresultatet jämförs med ingångsnivån, det vill säga avgångsbetygen från grundskolan.

Korrigering 22.6.2015 kl. 17.24. De antagna till Tölö gymnasiums allmänna linje är 81, inte 51 som vi först skrivit. Nu finns också de antagna till linjen för humanekoligi listade. Kvinnornas andel av de antagna till Tölö gymnasium som velat publicera sina namn är således drygt 60 procent, inte knappa 70.