Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Uppgifter om utbredd pengatvätt – Qatar och Ryssland kan mista VM

Från 2015
Uppdaterad 17.06.2015 17:10.
Fifas högkvarter i Schweiz, 2015.
Bild: EPA / All Over Press

Nya uppgifter kring muthärvan inom Fifa kan leda till att Ryssland och Qatar blir av med sina VM-turneringar. Schweiziska banker meddelar att man upptäckt 53 fall av pengatvätt i samband med valen av värdnationer till fotbolls-VM 2018 och 2022.

Den schweiziska riksåklagaren Michael Lauber, som undersöker valen av VM-värdar 2018 och 2022, kommer med nya uppgifter kring mutskandalen inom det internationella fotbollsförbundet.

Schweiziska banker har stött på 53 fall av misstänkt aktivitet som tros vara pengatvätt i samband med att Ryssland och Qatar tilldelades fotbolls-VM 2018 respektive 2022.

Lauber berättar att man fått tag på en stor mängd data gällande korruption inom Fifa, men han vill inte ännu i det här skedet gå in på när han kan presentera konkreta bevis.

Michael Lauber, riksåklagare i Schweiz, på en presskonferens om Fifaskandalen, 17.6.2015.
Bildtext Michael Lauber berättade om det senaste inom Fifahärvan på en presskonferens idag.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det som däremot står klart är att Fifas avgående ordförande Sepp Blatter och generalsekreteraren Jeroma Valcke kan komma att förhöras i fallet.

– Fallet är stort och komplext. Processen är igång men kommer att ta tid. Fotbollsvärlden måste vara tålmodig och som ni förstår kommer utredningen att ta längre tid än de vanliga 90 minuterna, säger Michael Lauber enligt BBC.

Ifall uppgifterna stämmer kan valen av Ryssland och Qatar ogiltigförklaras. Det skulle innebära att man ordnar nya omröstningar om värdskapen.

Diskussion om artikeln