Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Palestinska regeringen avgick

Från 2015
Uppdaterad 17.06.2015 18:14.
Palestiniernas president Mahmud Abbas
Bildtext Palestiniernas president Mahmud Abbas.
Bild: EPA

Den palestinska så kallade enhetsregeringen med Rami Al-Hamdallah som premiärminister har avgått. Nu väntar fortsatta förhandlingar – där också Hamas ska vara med.

Al-Hamdallah lämnade in sin avskedsansökan till Mahmoud Abbas. Abbas beordrade honom att bilda en ny regering, säger den palestinske presidentens rådgivare Nimr Hammad.

Enligt Hammad kommer Hamas som har makten på Gazaremsan att bjudas in till konsultationer när en ny regering ska bildas. Förhandlingar kommer också att föras med andra palestinska politiska grupperingar.

- Ingen har berättat för oss om något beslut och ingen har diskuterat med oss om något beslut inom enhetsregeringen, säger Hamas talesman Sami Abu Suhri till nyhetsbyrån AFP.

Den så kallade enhetsregeringen har skakats av oenighet mellan Abbas' Fatah-rörelsen som har en ledande roll på Västbanken och islamistiska Hamas. Regeringen har inte ens lyckats ordna val.

Hamas vill behålla makten i Gaza och inte dela den med Fatah. Dessutom förekommer det uppgifter om att Hamas har inlett indirekta samtal med Israel bakom ryggen på Abbas.

Orsaken till att president Abbas velat splittra regeringen är att den inte klarat av att vara verksam i det Hamaskontrollerade Gaza. Det uppges att det i flera månader funnits planer på att splittra regeringen.