Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Var ska turister sätta sina sopor?

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Yle Nyheter TV-nytt: Sophanteringen i Åboland haltar - Spela upp på Arenan

I Väståboland är folk fortfarande inte nöjda med det nya avfallssystemet, där varje fastighet ska ha ett eget kärl eller ett gemensamt kärl med grannarna.

Samtidigt har alla de gamla, allmänna avfallskärlen tagits bort eller fått lås. Skärgårdsbefolkningen är orolig över var allt skräp kommer att hamna nu då turister och sommargäster anländer.

Trygve Storgård är personligen nöjd med sopservicen, men orolig för naturen i Nagu.
Bildtext Sopbilen ryms bra på Trygve Storgårds gård.
Bild: Yle/Petri Vilén

- Personligen så fungerar det bra, säger Nagubon Trygve Storgård, men som markägare är jag lite orolig, då det inte finns allmänna sopkärl åt turister. Man är ju rädd att deras soppåse flyger ut genom bilfönstret vid vägkanten.

Redan innan systemet togs i bruk befarade många att det skulle leda till att sopor lämnades vind för våg av sommargäster som inte bryr sig, eller av turister som inte har något kärl att sätta soporna i. Så skedde också i våras vid Södra hamnen i Nagu.

Soppåsar vanliga längs vägen

När Yle Åboland besöker Nagu i midsommarveckan hittar vi en soppåse längs Skärgårdsvägen. Den innehåller grillkorvsförpackningar, tomma mjölkburkar och annat hushållsavfall, vilket någon har slängt ut genom bilfönstret.

Så verkade det åtminstone, tills vi skulle ta bort påsen. Det visade det sig att den var fastsatt i marken med en liten träkil. För att inte flyga bort? Så att den säkert skulle hittas? Utplacerad för att bråka ännu mer med lokalbefolkningen? Eller utplacerad för att visa för Åbonejdens avfallsservice hur mycket soppåsar som slängs längs vägarna?

- Jag hoppas att det inte är någon som vill motarbeta systemet, säger invånarservicechef Cati Huhta vid Åbonejdens Avfallsservice TSJ. Ryktesvägen har jag nog hört att sådant också händer, men det är ju så onödigt. Det är vår gemensamma skärgård och vår gemensamma natur som vi alla ska försöka hålla städad och fin.

Cati Huhta
Bildtext Cati Huhta
Bild: Yle/Petri Vilén

Enligt Huhta är soppåsar längs vägkanten ett problem i hela landet, oberoende av sopsystem. Men för Storgård är det ett problem om soppåsar eller brända sopor hittas på hans marker. Han skulle vara beredd att betala för att det skulle finnas allmänna kärl på centrala platser i Nagu.

Allmänna kärl efterlyses för turister

- Just turister med husbilar och husvagnar, cyklister och överhuvudtaget sådana som inte har en fast lägenhet, nämner Storgård, för dem kunde det finnas allmänna kärl så att de skulle ha någonstans att sätta soporna.

Trygve Storgård
Bildtext Trygve Storgård
Bild: Yle/Petri Vilén

Men de allmänna kärlen missbrukades. Det var därför Åbonejdens Avfallsservice slutade med det systemet. Folk lämnade sitt vanliga hushållsavfall där för att komma billigare undan. Andra stoppade kärlen fulla med byggavfall eller lämnade problemavfall i och runt kärlen.

- Det gäller att för turisterna bygga upp en sopservice på de ställen där turisterna vistas, vid gästhamnar och vid campingområden, säger Huhta. Dessutom kommer man i södra hamnen i Nagu att försöka bygga upp ett system där turister som har behov av att lämna ifrån sig sin soppåse får lösa ut en nyckel. Vi söker en samarbetspartner till det.

Överfulla avfallskärl i Nagu.
Bildtext Så här såg det ut kring sopstationen i Nagu tidigare i vår. Sopor hade samlats utanför kärlen som är låsta.
Bild: Greger Skärström

Huhta intygar också att sopkärlen vid södra hamnen kommer att städas kring midsommar. Många turister och ungdomar kommer då till Nagu, och det har tidigare skräpats ned mycket. Nu samarbetar TSJ med Pargas stad, så att sopkärlen töms innan midsommar och direkt efter midsommar.

- Under midsommarhelgen har vi en entreprenör som kommer att åka runt och städa vid södra hamnens sopterminal och också annars i Nagu, säger Huhta.