Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Smedsbyföretagare känner sig bortglömda

Från 2015
Uppdaterad 18.06.2015 13:37.
Lars-Erik Gästgivars vid byggarbetsplatsen intill hans hotell i Smedsby.
Bildtext Lars-Erik Gästgivars vid byggarbetsplatsen intill hans hotell i Smedsby.

Den nya dragningen av riksåttan gör att lokalföretagarna tappar upp till var femte kund. Hotellföretagaren Lars-Erik Gästgivars vill ha en ny infart från Smedsby omfartsväg.

Lars-Erik Gästgivars, tidigare riksdagsledamot för SFP, men också företagare, tar sig ton gällande Smedsby omfartsväg. Han äger ett hotell i Smedsby och klagar på att man hamnade på sidan om förra hösten då riksåttan fick sin nya dragning.

Gästgivars vill ha en ny avfart från omfartsvägen.

- Den största frågan är om Smedsby i framtiden kommer att vara ett administrativt centrum och också ett centrum där det finns butiker, banker och apotek. Det får vi se. Men om det går utför så snabbt som det går nu, så måste något göras. Jag hoppas att politikerna tar sitt ansvar och ser att det var ett fel att man inte gick med och fick den här direkta avfarten byggd, säger Gästgivars.

Måste köra omvägar

En tom affärslokal i centrum av Smedsby.
Bildtext En tom affärslokal i centrum av Smedsby.

Ska man ta sig från nya omfartsvägen till Smedsby, som är centrum i Korsholm, måste man köra i omvägar via antingen Stenhaga eller Karperöavtaget.

Mätningar visar att företagen i Smedsby har tappat upp till 20 procent av omsättningen. En av de som märkt av minskningen är Elisa Puska som driver K-Supermarket Piffi i Smedsby. Hon tog över butiken rätt nyligen, men när hon jämför siffrorna från förr med nuläget ser hon en klar skillnad.

- Genomfartstrafiken saknas fullständigt, och med den också de kunder som brukade stanna till, säger Elisa Puska.

Hur viktig har de här genomfartskunderna varit för butiken?

- Alla kunder behövs nuförtiden, också de som enbart har vägarna förbi, säger Elisa Puska.

"Det var ett misstag"

Elisa Puska driver K-supermarket Piffi i Smedsby.
Bildtext Elisa Puska driver K-supermarket Piffi i Smedsby.

Hon vill, precis som Gästgivars, ha en direkt infart till Smedsby via Lisavägen som numera heter Bölevägen.

Ben Antell, teknisk direktör i Korsholm, säger nu att man gjorde ett misstag när man inte byggde infarten.

- Jag är av den personliga åsikten att vi borde ha låtit bygga en infart direkt till Smedsby centrum. Man gjorde sin bedömning utifrån en ritning och förstod inte riktigt hur stor betydelse det här skulle få. Smedsby hamnade helt på sidan om, säger Antell.

Kommer en ny avfart att byggas eller inte?

- Det kan jag inte svara på. Ska en ny avfart byggas så kommer Korsholms kommun att tvingas stå för alla kostnaderna. Och med tanke på det ekonomiska läget så tvivlar jag på att det kommer att hända.

Enligt Ben Antell skulle en extra avfart i tiderna ha kostat 3,5 miljoner euro extra, och även då skulle Korsholms kommun ha fått stå för stora delar av den merkostnaden.

Just nu håller Lars-Erik Gästgivars på att bygga en bergrumsparkering som en extra service för sina hotellkunder. Det är, enligt honom, ett sätt att se till att kunderna väljer hans hotell i stället för de som finns i Vasa.