Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiodollarssedeln får kvinnoansikte

Från 2015
Amerikansk tiodollarssedel med Alexander Hamilton.
Bildtext Alexander Hamilton kommer snart bytas ut.
Bild: Wikimedia Commons

USA:s tiodollarssedel pryds snart av en kvinnas ansikte. Det är första gången på över hundra år som en dollarsedel inte bär ett ansikte av en man.

Den uppdaterade sedeln kommer att tas i bruk år 2020, enligt USA:s finansminister.

Det är ännu oklart vem kvinnan på sedeln kommer att vara, men hon kommer att ersätta Alexander Hamilton, som var USA:s första finansminister.

Amerikansk tiodollarssedel.
Bildtext Baksidan av den nuvarande tiodollarssedeln.
Bild: EPA/ARNO BURGI

Amerikanerna kommer ha möjlighet att påverka dollarsedelns nya utseende. Det enda kravet är att kvinnan på sedeln inte längre lever, skriver Newsweek.

På finansministeriet vill man inte utesluta möjligheten att flera kvinnor kan väljas. Det skulle resultera i flera nya tiodollarssedlar. Alexander Hamilton kommer i vilket fall som helst att fortfarande synas i någon form även i den nya designen.

Sällsynt med kvinnor

För tillfället pryds alla amerikanska dollarsedlar av ett mansansikte. Bara två kvinnoansikten har prytt dollarsedlar genom historien.

Det handlar om den första presidenten George Washingtons fru Martha Washington och Pocahontas från den amerikanska ursprungsbefolkningen. Både Washingtons och Pocahontas ansikten fanns på sedlarna i slutet av 1800-talet.

Sedeln får sitt nya ansikte på hundraårsdagen för kvinnlig rösträtt i USA.

Diskussion om artikeln