Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hjälten väger tyngre än terroristen

Från 2015
Uppdaterad 18.06.2015 13:11.
eugen schaumans grav i borgå
Bildtext Eugen Schaumans grav i Borgå är prydd med två kulor.
Bild: Yle/Stefan Härus

Borgå stad kallar på sin webbplats Eugen Schauman för terrorist. Historieforskaren och Borgå museums museichef, Merja Herranen, lutar mera åt hjälten.

eugen schaumans grav i borgå
Bildtext De två kulorna representerar de två skotten: Ett för Bobrikov - ett för Schauman själv.
Bild: Yle/Stefan Härus

Forfarande idag är Eugen Schaumans skott den 16 juni 1904 mot den ryska generalguvernören i Finland, Nikolaj Bobrikov, ett eldfängt ämne. Det säger historieforskaren och museichefen för Borgå museum, Merja Herranen.

- Frihetshjälte eller terrorist är de två ytterligheter som folkopinionen kretsat kring och fortfarande kretsar kring, säger Herranen.

Väcker känslor

Det att ytterhögern vallfärdade till begravningsplatsen i Borgå för att på årsdagen uppvakta vid Eugen Schaumans grav tillsammans med den sannfinländska riksdagsledamoten Olli Immonen, har de senaste dagarna väckt motstridiga känslor i press och på sociala medier. Uppvaktningen vid Schaumans grav överraskar och förbryllar Herranen:

- Förvånande är att Schaumans skott mot Bobrikov ännu väcker så starka känslor. Man måste kanske ändå erkänna att Schauman tänkte fosterländskt och att hans gärning förändrade historiens gång i Finland. Med andra ord var händelsen ur den synvinkeln en viktig gärning. Schauman satte stopp för de hårda tiderna, så på det sättet måste han väl anses vara en hjälte, säger Herranen.

detalj av eugen schaumans grav i borgå
Bildtext Uppvaktad grav.
Bild: Yle/Stefan Härus

Riktiga hjältar

Tydligen har också studenterna i tiden ansett det, eftersom deras minnesmärke pryder Schaumans grav.

Herranen påpekar att det också finns många andra hjältar att hedra på Borgå begravningsplats. Familjen Runeberg och familjens vänner är sådana gravar, liksom affärsmännen Johannes Askolin, Leonard och Oskar Simolin, Werner Söderström och August Eklöf.

Också konstnärerna och författarna är många: Gabriel Linsén, Lennart Segerstråle, Jarl Hemmer och Ville Vallgren.

Vidare finns det på begravningsplatsen i Borgå också en hjältegravgård för stupade och gravar för skeppsbrutna sjömän.

Alla är hjältar, som man sjunger i populär finländsk poplåt.