Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stockmann säljer Akademiska Bokhandeln

Från 2015
Uppdaterad 18.06.2015 19:09.
Akademiska bokhandeln i Helsingfors
Bild: Stockmann

Stockmann säljer Akademiska Bokhandeln till det svenska medieföretaget Bonnier Books. Stockmann och Bonnier har ingått ett intentionsavtal om affären, som ska genomföras senast den första oktober i år.

Stockmann ska i fortsättningen koncentrera sig främst på mode, kosmetika, heminredning samt matavdelningen Delikatessen.

"Ett bredare utbud av böcker"

Yle Nyheter TV-nytt: Stockmanns vd kommenterar försäljningen av Akademen - Spela upp på Arenan

- Stockmann säljer Akademen för vi tror att Bonnier Books har en betydligt bättre möjlighet att utveckla bokhandelsförsäljningen och också utbudet av litteratur i Finland, säger Per Thelin, vd för Stockmann.

- Både papperstidningar och böcker har gått ner i försäljning till förmån för e-handel, böcker på nätet och andra typer av media och det har påverkat även Stockmann.

Bonnier får nu ett starkare fotfäste i Finland, då koncernen sedan tidigare äger bokförlagen WSOY, Tammi, Readme och nätbokhandeln Adlibris. Finland får ett betydligt bredare utbud av litteratur.

- Vi återkommer till priset. Om man tittar på hela affären tycker vi att både vi och Bonnier har gjort ett bra avtal, säger Thelin.

Han medger att det fanns andra hugade köpare, men understryker att Bonnier var den bästa kandidaten.

Bokhandlarna kvar i varuhusen

Akademiska Bokhandeln fortsätter sin verksamhet i Helsingfors centrum samt i Stockmanns övriga varuhus i Finland, med undantag för Uleåborg där varuhuset kommer att stängas.

Affärsverksamheten kommer att fortsätta såväl i Stockmanns egna som i hyrda fastigheter. Akademen fortsätter också med stamkundserbjudanden för Stockmanns kunder.

Akademens omsättning var i fjol drygt 40 miljoner euro vilket är ungefär fyra procent av hela Stockmanns omsättning. Stockmann har gjort tunga förluster under det senaste året, men Stockmanns lönsamhet väntas bli bättre på sikt i och med affären.

Den anrika bokhandeln grundades år 1893 av Alvar Renqvist och Gösta Branders, och har tillhört Stockmann sedan år 1930.

Bonnier Books: Finland är en viktig marknad

Köparen Bonnier Books är ett av Europas största bokförlag inom skönlitteratur, barnlitteratur och facklitteratur.

Bonnier Books vd Jacob Dalborg
Bildtext Jacob Dalborg, vd för Bonnier Books.
Bild: Bonnier/Peter Jönsson

Bonnier Books vd Jacob Dalborg tror att Akademen har stor potential och beskriver Finland som en viktig marknad.

- Vi tror att vi kan utveckla Akademiska Bokhandeln på ett bra sätt, säger Dalborg.

Hur går det för den finlandssvenska litteraturen nu när ni tar över?

- På det sättet kommer vi att fortsätta precis som det har varit, försäkrar Dalborg.

Vad kunderna vill ha är det viktigaste

För att lyfta Akademen till framgång tänker Bonnier Books satsa på en kundvänlig atmosfär för att få kunderna att trivas och köpa böcker.

- Vad är det som kunderna vill ha? Hur driver man en detaljhandel så att det blir intressant för läsarna att komma in i våra butiker? Det är ju det som är vårt enda syfte, säger Dalborg.

Den framtida ägaren är inte rädd för förändringar.

- Vi kommer ju att driva Akademiska Bokhandeln på vårt sätt. Det är ju självklart om vi tittar på som har varit rent siffermässigt, med lägre försäljning, så köper vi ju inte för att fortsätta på det gamla sättet, säger Dalborg.

Personalen tror på Bonnier

De anställda välkomnar den nya ägaren, berättar Aki Järvinen, avdelningschef på Akademiska bokhandeln i Helsingfors centrum.

- Det har faktiskt varit en glad stämning nu hela dagen. Vi fick höra om uppköpet i morse och det har varit enbart positiva reaktioner.

Det har varit svåra tider för Akademen de senaste åren, men Järvinen tror att Bonnier Books kan vända trenden.

- I Bonniers händer känner jag mig i alla fall lugn. Bonnier Books har säkert inte bråttom att fatta beslut och göra förändringar, utan vi kan utveckla hela rörelsen tillsammans, säger Järvinen.

Diskussion om artikeln