Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

UNHCR: Flyktingarna ökar i rasande fart

Från 2015
Röda Korset-medarbetare hjälper en flyktingpojke som anlänt till Kreta i Grekland.
Bild: EPA/RAPANIS STEFANOS

Människor tvingas lämna sina hem för att bli flyktingar i en aldrig förut skådad takt, slår FN:s flyktingorgan UNHCR fast i sin nya rapport.

Varje dag under fjolåret ökade antalet flyktingar med 42 500 personer på grund av krig, konflikter och förföljelse. Globalt går det nu en flykting på 122 personer, visar rapporten.

I slutet av år 2014 befann sig 59,5 miljoner människor på flykt någonstans i världen - det är fler än någonsin tidigare under FN:s statistikhistoria - och farten accelererar. År 2013 var siffran 51,2 miljoner och för tio år sedan 37,5 miljoner.

På ett år ökade flyktingarnas antal således med 8,3 miljoner, även det ett nytt sorgligt rekord.

Syriska flyktingar stiger i land på ön Kos i Grekland.
Bild: EPA/YANNIS KOLESIDIS

Det är fråga om människor som lämnat sitt land eller som befinner sig på annan ort inom det egna landet samt alla asylsökande. Över hälften av alla människor på flykt är barn.

- Antalet flyktingar ökar häpnadsväckande och skrämmande snabbt, säger informationschef Markku Aikomus vid UNHCR:s regionkontor för Norden och Balticum till Yle Uutiset.

Syrien värst år efter år

Under de fem senaste åren har det uppstått 15 väpnade konflikter i världen, och världssamfundet har misslyckats med att lösa många av dem.

Åtta av konflikterna hittas i Afrika, tre i Mellanöstern, en i Europa och tre i Asien.

Den kraftiga ökningen i flyktingsiffran inleddes 2011 då kriget mellan regeringsstyrkor och rebeller bröt ut i Syrien. Fortsättningsvis syns läget i Syrien i flyktingstatistiken, och Östra Ukraina har vuxit sig till ett verkligt problemområde.

Inbördeskriget i Syrien har hittills åstadkommit 11,6 miljoner flyktingar, som befinner sig såväl utanför som innanför landets gränser. För Ukrainas del är det fråga om cirka en miljon människor på flykt just nu.

Biståndsorganisationerna gör sig nu redo för en ny väldig flyktingström när offensiven mot Mosul inleds.
Bild: TED NIETERS 2015

Under fjolåret kunde endast 126 800 flyktingar återvända hem, vilket beror på att många av konflikterna blivit utdragna.

Människorna är ojämnt fördelade

Flyktingarna är på inget sätt jämnt fördelade över världen. Hela 86 procent av världens flyktingar befinner sig i ett land som betecknas som ekonomiskt mindre utvecklat.

I slutet av fjolåret fanns det mest flyktingar i Turkiet, 1,6 miljoner. De allra flesta av dem är syrier.

Libanon har tagit emot 1,2 miljoner flyktingar från Syrien, vilket betyder att över 20 procent av landets befolkning är flyktingar.

Skadad busstation i Donetsk.
Bild: EPA/ALEXANDER ERMOCHENKO

Många av mottagarländerna har stora svårigheter med att producera basservice ens för sina egna medborgare och det vore viktigt att erbjuda humanitär hjälp till dessa länder, säger Aikomus vid UNHCR.

Aikomus anser att exempelvis Europa kunde öppna sin dörr mer frikostigt än hittills. Endast sex procent av syrierna på flykt har kunnat ta sig till Europa.

Tyskland och Sverige är de största mottagarländerna i Europa.

De fem nordiska länderna fick inalles 106 200 nya asylansökningar i fjol; 70 procent av dem riktades till Sverige. Danmark mottog 14 820, Norge 12 640, Finland 3 520 och Island 160 asylansökningar.

Diskussion om artikeln