Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

App förmedlar din position direkt till nödcentralen

Från 2015
Mobilapplikationen 112 Finland
Bild: Paula Koskinen / Yle

En ny mobilapplikation för smarttelefoner förmedlar din position automatiskt till nödcentralen. Nödcentralsverket rekommenderar att man ringer sina nödsamtal med hjälp av appen.

Den nya mobilapplikationen 112 Finland underlättar larmsamtalen till nödcentralen så att hjälp ska kunna skickas så snabbt som möjligt.

Då man ringer ett nödsamtal genom att använda appen förmedlas positionsdata direkt till nödcentralen.

Speciellt användbar är appen på platser där det kan vara svårt att fastställa en exakt position, till exempel i skärgården eller på andra platser som är okända.

Använder satellit

Många som ringer till nödcentralen vet ofta inte var de befinner sig, säger Marko Nieminen som är direktör för nödcentralstjänster.

- Jourhavande vid nödcentralen tar till alla möjliga olika medel för att försöka reda ut var platsen finns. Ibland räcker det flera minuter, ibland ännu längre.

Programvaran är baserad på satellitpositionering som är betydligt mer exakt än andra alternativ.

- Nuvarande positionering vid nödfall har en noggrannhet på ett hundratal meter, utanför frekvensområdet upp till flera kilometer. Med hjälp av satellit kan uppringaren lokaliseras med upp till ett tiotal meters noggrannhet, säger Nieminen.

Nätuppkoppling behövs

Appen använder telefonens nätuppkoppling för att skicka koordinaterna. Utan tillgång till internet fungerar den inte automatiskt. Koordinaterna visas ändå på mobilens skärm även utan nätuppkoppling, så att användaren själv kan berätta sin position.

- Jag vill uppmana alla att lägga en ikon på mobilens startsida så att programmet snabbt kan nås vid ett nödfall, säger Nieminen.

Det lönar sig att bekanta sig med programvaran i förväg och lära särskilt barn och gamla hur den används.

Applikationen kan också användas för att ringa till Förgiftningscentralen eller till Mannerheims barnskyddsförbunds telefon för barn och unga.

Applikationen finns på Android- och Iphone-mobiler. Windows Phone-telefoner får applikationen inom en snar framtid.

Diskussion om artikeln