Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Seglarna kan vänta och fara på glass"

Från 2015
Melinda Lönnberg och Lea Adolfsson i Fredagssnack.
Bildtext Melinda Lönnberg och Lea Adolfsson i Fredagssnack.
Bild: Yle / Veronica Montén

Seglarna är ute på sin fritid. De har nog tid att vänta på att bron öppnas. I stället ska bilisterna slippa köa. Det tycker Lea Adolfsson i Torsdagssnack (18.6.). Melinda Lönnberg försöker lösa den rökiga och stökiga grannfejden i Ingå.

Caféet Carl de Mumma vid Rådhustorget i Ekenäs vill glasa in sin uteservering. Raseborgs stad anser att det är okej, men kan inte fatta beslutet. Det är NTM-centralen som bestämmer.

- Det är underligt. Caféet har fått bygga en uteservering med stadens lov, men sedan när den ska få glas och tak så måste NTM-centralen bestämma. Vi behöver företagen och ska inte göra det svårt för dem, säger Lea Adolfsson.

Den andra pratglada snackaren Melinda Lönnberg tar steget vidare. Hon säger att det är ett av Finlands största problem för tillfället.

- Först ska någon säga sitt, sedan en annan och sedan ska någon överklaga. Det blir många papper att vända. Det blir dyrt och det är där vi borde putsa.

Det återstår att se vad statsminister Juha Sipilä (Centern) och hans gäng gör. Regeringen har sagt att man vill ge mera makt och beslutanderätt åt kommuner och städer.

Störande rök från grannen

En familj i Ingå är missnöjd med sina grannar. Grannen anklagas för att förstöra nattsömnen hos familjen då hen eldar tidigt på morgonen och stickande rök tränger sig in i familjens hus.

- Om det är torr och bra ved, så borde det inte vara ett problem. Huset som röken tränger in i kan inte vara bra isolerat. Det är annat om man skulle elda något som man inte får bränna, säger Lea Adolfsson.

Melinda Lönnberg är diplomatisk och funderar på vad fejder åstadkommer.

- Tvister påverkar ett litet samhälle. De ger dålig "fiilis", säger hon.

I små samhällen måste man ha förståelse för varandra, säger Lönnberg.

Det är inte trevligt om kön sträcker sig ända till Leksvall.

- Har man vuxit upp i en storstad är man van att bo nära andra. Men man måste försöka säga hej åt sin granne, också på landsbygden. Det handlar om medmänsklighet och samhörighet.

Lea Adolfsson bor själv i Langansböle i Raseborg och har inte haft problem med grannens rök.

- Alla hushåll har en kakelugn eller en vedeldad bastu. Jag har inte märkt att vår kakelugn har förstört grannens nattsömn. Det är något annat som ligger bakom det här.

Grannfejder är tyvärr inte ovanliga på landsbygden, till exempel orsakar vägar ofta konflikter.

- I synnerhet om det är en liten väg med några hus kan det bli problem. Hur ska man underhålla vägen, vem får köra på den och så vidare. Det är vanliga problem, säger Lea Adolfsson.

Trots att det ibland uppstår konflikter mellan grannar vill Lea Adolfsson lyfta fördelarna med ett samhälle på landsbygden.

- Man känner folk och man vet att grannen har ett vakande öga på ditt hus om du är bortrest.

Segelbåtarna kan fara på glass

Pojoviksbron i Ekenäs diskuteras igen. Hur ofta ska den öppnas för dem som vill vidare med sin fritidsbåt?

- Om bron öppnas när man ska träffa sina kunder och man har startat lite sent, då tänker man nog "voj voj", säger fastighetsmäklaren och företagaren Lea Adolfsson.

Hon tycker det är bra att bron inte öppnas vid de värsta rusningstiderna. Hon stöder alltså Ulf Heimbergs (SDP) motion.

- Det är inte trevligt om kön sträcker sig ända till Leksvall. Hur ska de som kommer från Tenala och Österby komma in i kön? Segelbåten som kommer från Nordcenter kan nog vänta. Seglarna kan vänta och fara på glass till hotell Sea Front, säger Adolfsson.

Regionens invånare borde prioriteras, enligt Melinda Lönnberg.

- Man har stress och bråttom till och från jobbet. De måste prioriteras.

Rätt att locka unga till Raseborg

Raseborg vill locka unga vuxna med en helt ny kampanj. Till hjälp tar staden bland annat sociala medier som Instagram. Dessutom har man gjort en reklamvideo som visas i teve och biografer.

- Jag gillar det här. Vi behöver barnfamiljer till Raseborg, säger Lea Adolfsson.

Hon passar också på att nämna det goda i Raseborg.

- Vi har lugna och fina miljöer här. Dessutom kan man pendla till huvudstadsregionen.

- Och tvåspråkigheten, tillägger Melinda Lönnberg.

Fredagssnack podcast

20:24

Effektivera!

Diskussion om artikeln