Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bra väder för dem som vill ha midsommarbrasa

Från 2015
Uppdaterad 18.06.2015 16:30.
Midsommar 2014
Bildtext Midsommarbrasa 2014
Bild: Yle / Victoria Wirén

Vädret gynnar i år den som planerar att göra upp en midsommarbrasa, åtminstone så till vida att det inte varnas för skogsbrand någonstans i Finland.

När det råder varning för skogsbrand i ett område är det förbjudet att göra upp öppen eld där. Nu är det i varje fall fritt fram att ha en brasa, på villkor att man har markägarens tillstånd, eller håller till på den egna tomten.

Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland, Spek, uppmanar den som tänder en brasa att se till att det nära brasan inte finns någonting som kan börja brinna. Dessutom kan man blöta marken runt brasan, något som det regniga vädret har hjälpt till med i år.

Den som tänder brasan ansvarar för eventuella skador som elden orsakar. Spek rekommenderar att man har hinkvis med vatten nära brasan för att snabbt kunna begränsa eller släcka elden. Dessutom bör man hålla ett öga på terrängen runtomkring.

Vattenhinkar och brandsläckare rekommenderas

Spek rekommenderar att den som grillar med kolgrill har vatten till hands för att vid behov kunna släcka elden. Dessutom bör man undvika platser där det blåser hårt.

En brandfilt eller en brandsläckare i närheten av kol- eller gasgrillen kan också vara bra att ha om fett börjar brinna. I det fallet ska man inte använda vatten eftersom vatten gör lågorna större.

Om olyckan är framme rekommenderar myndigheterna att man ringer nödsamtalet med hjälp av mobilapplikationen 112 Suomi. Appen förmedlar ens position automatiskt till nödcentralen.

Yle Åboland videoklipp: Släck aldrig en fettbrand med vatten - Spela upp på Arenan
Trygghet och trafikkunskap - Vetamix: Brandsäkerhet i naturen - Spela upp på Arenan