Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Könen segregerade på Prakticum

Från 2015
Uppdaterad 23.06.2015 09:23.
Frisör klipper hår
Bildtext I år är samtliga antagna till skönhets- och hårinjerna på Prakticum är kvinnnor och likaledes är det bara män som antagits till linjerna för data- samt el-och automationsteknik.
Bild: sxc.hu

Det ser ut som att könssegregationen på arbetsmarknaden håller i sig ett bra tag till - i alla fall om man tittar på könsfördelningen bland de antagna till linjerna på Prakticum.

I år är samtliga antagna till skönhets- och hårlinjerna på Prakticum kvinnnor, och enbart män har antagits till linjerna för data- samt el-och automationsteknik. Billinjen har en kvinna av elva, och endast åtta av de 49 antagna till närvårdarlinjen är män.

Statistik över könsfördelningen i olika branscher.

"Lite har förändrats på 30 år"

Statistiken över de antagna ser likadan ut år för år.

- Förändringen går trögt. Få vågar satsa på ett icke-traditionellt kvinno- eller mansyrke. Jag har jobbat inom yrkesutbildningen i nästan 30 år och det har tyvärr inte förändrats så mycket på den här fronten, säger rektor Harriet Ahlnäs.

Lucy Barck som till hösten inleder tredje året på billinjen är enda kvinnan på sin klass. Hon säger att det krävs en del skinn på näsan, men att hon aldrig stött på några kommentarer av sina klasskamrater.

- Jag har trivts jättebra på klassen. Eventuellt har jag kännt att jag måste försöka ännu lite mera just för att jag är kvinna. Jag ids inte lata mig som pojkarna kan göra ibland, säger Barck.

Lucy Barck
Bildtext Lucy Barck siktar på att vidareutbilda sig till bilingenjör.
Bild: Privat

Back siktar på att vidareutbilda sig till bilingenjör. I framtiden vill hon jobba med bilförsäljning, gärna i chefsposition.

- Det är säkert många som inte vågar testa en "manlig" linje om man är kvinna. Man kanske är rädd för vad folk tänker, säger hon.

Könsneutrala reklamvideor

Harriet Ahlnäs säger att skolan gärna skulle gärna se att det söker fler kvinnor till tekniklinjerna och fler män till social- och hälsovårds- eller skönhetslinjerna. Därför lyfter skolan medvetet fram studerande av bägge könen i marknadsföringen av de olika linjerna. Mekande kvinnor och friserande män figurerar på skolans reklamvideor.

- De elever som vågar trotsa de traditionella könsnormerna är så motiverade och intresserade av ämnet att de klarar sig jättebra, säger Ahlnäs.

I den nationella gemensamma elevansökingen får sökande tilläggspoäng om de söker till en linje där en övervägande majoritet är av det andra könet.

Mekande kvinnor och friserande män figurerar på skolans reklamvideor.

"Svårt välja annorlunda"

Jämställdhetskonsult Malin Gustavsson från Ekvalita säger att segregationen inom skolvärlden blir ett problem om det leder till att unga, som läser av sin omgivning, inte vågar välja vad de helst vill studera.

- Det är ett problem att man känner att vissa skolor inte är inkluderande för mig, att de upplevs mer som flick- eller pojkskolor, säger Gustavsson och påpekar att Finland redan har en av de mest könssegregerade arbetsmarknaderna i Europa.

- Det är nog många som tänker två gånger. "Vill jag vara på en linje som är starkt dominerad av flickor eller pojkar och vad har det för konsekvenser? Hur blir jag bemött? Kommer jag alltid att vara mitt kön eller den annorlunda?" Som minoritet i gruppen tvingas man att förhålla sig till sitt kön på något sätt.