Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Trashionistan Outi Les Pyy gästar Strömsö

Från 2015
Uppdaterad 26.08.2016 15:12.
Outi Les Pyy
Bildtext Trashionista Outi Les Pyy
Bild: Outi Pyy

Ordet trashion är en sammansättning av engelskans trash och fashion, när konst, smycken, kläder och objekt till hemmet skapas av skräp och gamla saker och blir modernt. Begreppet har använts de senaste tio åren internationellt och 2012 gav Outi Pyy från Helsingfors ut en bok med titeln Trashion.

Outi Pyy lever för att förändra sättet vi ser på kläder. På sin blogg Outi Les Pyy delar hon med sig av inspiration, instruktioner och det senaste inom modebranschen som kan relateras till återvinning, återanvändning och nya sätt att ta tillvara material och tillverka nya material med större och bättre miljöhänsyn.

Outi Les Pyy nålar tyg på provdocka.
Bildtext Outi Les Pyy
Bild: Outi Pyy

Hon har en bakgrund som klädsömmerska och har själv jobbat inom den traditionella modeindustrin tills hon insåg hur stor miljöbelastning den är och valde att gå en annan väg.

Nu har hon ett eget företag och skapar nya kreationer av andras skräp och lumpor.

Hon bloggar aktivt och föreläser om hållbart tänkande kring mode och kläder. Hur vi kan bli bättre på att sköta våra kläder och hur viktigt det är att tänka på både råvaror och process.

Tre gånger har hennes kreationer burits på självständighetsbalen, den mest kända var gjord av 4 000 återanvända kaffekapslar.

Hennes unika skapelser väcker facination och inspiration.