Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Farah har missat två dopningstest – ”Inte vanligt”

Från 2015
Mo Farah, EM i Zürich 2014.
Bildtext Mo Farah har vunnit bland annat två OS-guld, tre VM-guld och fem EM-guld.

Uppståndelsen kring Mo Farah blir allt större. Dopningsanklagelserna mot tränaren har smittat av sig på löparstjärnan, och nu har det kommit fram att Farah missade två dopningstest inför OS 2012.

Det var förra veckan som BBC publicerade en dokumentär där Farahs tränare Alberto Salazar påstods ha uppmuntrat sin adept Galen Rupp att använda dopning.

Såväl Salazar som Rupp – som slutade tvåa bakom träningskompisen Farah på 10 000 meter i OS i London – har strängt tillbakavisat alla anklagelser, men uppståndelsen vägrar lägga sig.

Tidningen Daily Mail har nu fått tag på e-postutbyte som avslöjar att storstjärnan Farah missat två dopningstest inför OS i London 2012.

"Inte vanligt att missa två test"

Första gången skedde det 2010, ungefär ett halvår innan han som första britt underskred 13 minuter på 5 000 meter. När samma hände följande gång 2011 hade samarbetet med Salazar inletts.

I samband med det andra missade testet menade Farahs representanter att löparen inte hörde när dopningskontrollanterna ringde på dörrklockan.

Farahs agent skickade till och med en video till Storbritanniens antidopningsmyndigheter där det framkom hur svårt det är att höra dörrklockan.

Alberto Salazar, friidrottstränare, 2015.
Bildtext Tränaren Alberto Salazar är i blåsväder – nu också hans stjärnadept.

Ifall en idrottare missar tre test inom loppet av ett år följer en avstängning, och Farah levde därmed farligt inför hemma-OS 2012, där han vann både 5 000 och 10 000 meter.

– Det är inte vanligt för idrottare att missa två test, säger Storbritanniens antidopningschef Nicole Sapstead till tidningen Washington Post.

Avsiktligt eller inte

Varken Sapstead eller kollegan Graham Arthur vill direkt kommentera fallet Farah, men också Arthur betonar att dylika misstag inte bör ske.

– Om vi upplever att det endast handlar om vårdslöshet och inte avsiktlighet, räknas det som ett missat test. Det ska inte jämställas med att avsiktligt gömma sig undan tester, påminner Arthur.

Mo Farah drog sig ur Diamond League-tävlingen i Birmingham förra veckan på grund av att han kände sig ”fysiskt och mentalt uttömd” efter alla anklagelser mot tränaren Salazar.