Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Statsministern i Danmark avgår

Från 2015
Uppdaterad 19.06.2015 12:47.
Helle Thorning Schmidt och Lars Løkke Rasmussen

Det blir regerings- och statsministerbyte i Danmark och Venstres partiledare Lars Løkke Rasmussen bildar den nya regeringen.

Det blev klart efter att det blåa blocket med liten marginal vann Folketingsvalet i Danmark på torsdag.

Det borgerliga blåa blocket fick preliminärt 90 mandat mot 85 för det röda vänsterblocket.

Det hjälpte inte att Helle Thorning-Schmidt lyckades öka socialdemokraternas popularitet och bli största parti, i och med att det block hon representerade backade.

Det innebär att landets första kvinnliga statsminister fick se sig besegrad, och ger över makten till högerpartiet Venstre. Helle Thorning-Schmidt meddelade att hon även lämnar ordförandeskapet i det socialdemokratiska partiet. Thorning-Schmidt har lett partiet i tio år. Enligt henne bör en ledare veta när det är dags att träda tillbaka och att den tidpunkten har kommit nu.

Danske Folkeparti starkt framåt

Valets segrare Dansk Folkeparti fick ett väljarstöd på 21,1 procent i Folketingsvalet. Ökningen var nästan 10 procentenheter jämfört med det förra valet. Partiet har en sträng linje i invandringsfrågan, som diskuterades livligt inför valet.

Det är i alla fall inte självklart att Danmarks nu näststörsta parti kommer med i regeringen, men sannolikt blir det åtminstone ett stödparti för den blivande regeringen. Nästan var femte dansk väljare röstade på Dansk Folkeparti.

Venstre backade, men vann

Den blivande statsministern, Venstres partiledare Lars Løkke Rasmussen har all orsak att vara nöjd. Detta även om hans parti gjorde dåligt ifrån sig i valet och backade med 6 procentenheter. Men eftersom det blå blocket som helhet fick fler röster är det klart att han återkommer till makten.

Lars Løkke Rasmussen var statsminister i Danmark fram till 2011, när socialdemokraternas Helle Thorning-Schmidt efterträdde honom.

Løkke Rasmussens comeback är något av en överraskning. Han har varit inblandad i flera skandaler, det har bland annat avslöjats att hans familj åkt på utlandsresa på partiets bekostnad.

Nu ska han ändå ta i tu med utmaningen att bilda ny regering i Danmark, med eller utan högerpopulistiska Dansk Folkeparti.