"Allmän acceptans av Dansk Folkeparti"
Yle nyheters korrespondent Ingemo Lindroos intervjuades för radio om valresultatet i Danmark och dess konsekvenser. Bland annat flykting- och invandringsfrågan och skillnaden mellan Sverige å ena sidan och Finland, Danmark och Norge å andra sidan tas upp.
Vad beror Dansk Folkepartis valseger på?
Framförallt invandringsfrågan har varit väldigt mycket på agendan. Dansk Folkeparti har på många sätt ägt den här frågan.
Många danskar reagerar på att fler flyktingar har kommit till Danmark under de senaste åren, men det handlar inte om otroligt stora mängder flyktingar. Det är ungefär 15 000 flyktinger per år jämfört med 80 000 per år till Sverige. Eller 3 000 – 4 000 till Finland om man ser på mängden asylsökande.
Klart att det här har synts på något sätt i valresultatet. Sen kan man fråga sig att vad har hänt på attitydplanet, det är ju inte självklart att åsikterna är de här bara för att det kommer fler flyktingar, och den här frågan är svårare att komma åt. Det verkar finnas en allmän acceptans av det här partiet. Det uppfattas som rumsrent på ett helt annat sätt i dansk politik nu än för några år sedan.
Sen är det också EU-motståndet precis som hos Sannfinländarna. Där finns ganska mycket likheter. Dansk Folkeparti vill gå samma väg som britterna och ha vissa undantag från EU-regler till exempel vad gäller den fria rörligheten i Europa.
Vilka likheter i valresultatet finns det mellan riksdagsvalet i Finland och folketingsvalet?
Vi vet inte ännu om Dansk Folkeparti kommer att välja att gå med i en regering, men åtminstone kommer det att vara ett parti som regeringen samarbetar med. Det betyder att om man jämför Finland, Sverige, Norge och Danmark så är det bara i Sverige som de andra partierna har isolerat motsvarigheten Sverigedemokraterna så att de inte ska ha något inflytande över politiken.
Sverige står här som den enda motpolen i Norden och har medvetet tagit den här rollen av den humana rösten i Europa tillsammans med Tyskland och uppmanar andra att ta sitt ansvar i flyktingfrågan.
I Danmark gör man sig lite lustig över det här, man talar lite fult om Sverige i den här frågan – att det svenska etablissemanget inte vågar diskutera problemen med flyktingmottagningen och så vidare.
Om Dansk Folkparti axlar regeringsansvar, kan man tänka sig en skärpt invandringspolitik i Danmark?
Det kan man säkert, och också om de står utanför regeringen som stödparti till en borgerlig regering så kommer de att ställa krav på åtstramningar i till exempel asylprocessen. Man kan tänka sig att det kommer att bli svårare att få permanent uppehållstillstånd, och vissa andra har också varit på tapeten, till exempel om man ska utvisa invandrare som har utländskt medborgarskap och har begått vissa brott i Danmark. Många sådana här förändringar är säkert att vänta.
Blir det en skärpt ekonomisk politik i Danmark?
Det kan man säkert få se. Lökke har sagt att det inte ska vara en utökad offentlig sektor, det talas om nolltillväxt då den gäller den offentliga sektorn som ju annars är rätt stor i Danmark i jämförelse med andra liknande ekonomier. Man kan tänka sig att vissa bidragsnivåer kommer att ses över för det har talats väldigt mycket om att det ska löna sig att gå på jobb, och då kan jag tänka mig att det kan handla om att sänka arbetslöshetspenningen.
