Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SR: Fästingar sprider blodparasit i Sverige

Från 2015
En pincett som kniper om en fästing
Bild: STT Info/Janne Nikkarinen

Blodparasiten babesia har påträffats i Sverige i samband med en stor fästingstudie, skriver Sveriges Radio på sin Vetenskap & Miljö-sida.

Babesia (piroplasma) har tidigare betecknats som en fästingsmitta som förekommer bland husdjur och boskap, särskilt bland kor och får i södra och mellersta Sverige.

I studien påträffades två fästingar med babesia och fyra personer som haft antikroppar mot babesios. Forskarna berättar inte i vilken del av landet fynden gjorts, men från tidigare vet man att sju procent av fästingarna i Danmark bär på babesia.

De vill inte heller uttala sig om på vilket sätt parasiten kan påverka människor.

SR har intervjuat professorn i infektionsmedicin Pia Forsberg som säger att man nu ska undersöka hur pass farlig parasiten är - det är också möjligt att parasiten inte ger symptom hos alla människor.

Släkt med malaria

Fynden i Sverige gjordes vid en studie som påbörjades för snart tio år sedan. Människor runt om i landet har lämnat in fästingar som de blivit bitna av och samtidigt gett ett blodprov. Forskarna har undersökt fästingarna och följt upp personerna i tre månader.

Det första fallet av babesios rapporterades i Massachusetts i USA år 1969.

Parasiten sprids via fästingar och den är släkt med malariaparasiten. Den bryter ner röda blodkroppar, vilket orsakar feber, blodfärgat urin och anemi. De som drabbas av babesios brukar också lida av huvudvärk, trötthet och bröstsmärtor.

Sjukdomen är farlig i synnerhet för personer som saknar mjälte.

Man känner till ett hundratal babesiaarter, men det är bara ett fåtal som kan framkalla sjukdom hos människan.

Diskussion om artikeln