Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dansk Folkeparti ställer hårda krav för att gå med i regering

Från 2015
Uppdaterad 20.06.2015 16:25.
Kristian Thulesen Dahl
Bildtext Kristian Thulesen Dahl
Bild: Keld Navntoft / EPA

Dansk Folkeparti, som var valets stora segrare i Danmark i förrgår, har lagt fram sina främsta krav för att gå med i en borgerlig regering. Partiledaren Kristian Thulesen Dahl tror inte på en majoritetsregering i Danmark.

Det invandrarkritiska oppositionspartiet kräver en stramare linje gentemot EU, strängare gränskontroller, förändringar i invandringspolitiken och att den offentliga sektorn byggs ut med 0,8 procent.

Partiets viceordförande Søren Espersen säger till tidningen Politiken att regeringsförhandlingarna kan börja när övriga partier har gått med på kraven.

Men även om kraven uppfylls är det inte säkert att partiet går med i Lars Løkke Rasmussens borgerliga regering, varnar Espersen.

-Vi börjar inte diskutera 0,5 eller 0,,6 procent. Kristians (partiets ordförande Thulesen Dahl) krav är mycket, mycket fyrkantiga. Vi börjar här. Om det inte går så stannar vi gladeligen utanför förhandlingarna, säger Søren Espersen.

- Detta är första halvlek, regeringsförhandlingar är andra halvlek. Det är ju inte säkert att vi kan komma överens, tillägger Espersen.´

"Det ser svårt ut"

Partiledaren Kristian Thulesen Dahl tillade att han inte tror på en majoritetsregering i Danmark, efter att har träffat regeringsbildaren Lars Løkke Rasmussen under förmiddagen.

-Det ser svårt ut, det är så stora skillnader mellan oss och några av de andra partierna att det är svårt att tro att det slutar i en flerpartiregering konstaterade Thulesen Dahl.

Regeringsbildaren Lars Lökke Rasmussen vill ha DF med

Det borgerliga Venstres ordförande Lars Løkke Rasmussen har fått i uppdrag av drottningen att bilda en ny regering efter att det borgerliga blåa blocket vann folketingsvalet.

Rasmussen vill ha med sig Dansk Folkeparti, som fick fler röster än Venstre och som tidigare inte har velat bära regeringsansvar.

51 procent av danskarna vill att DF går med i regeringen och även en majoritet av partiets egna anhängare vill att partiet tar regeringsvar, enligt opinionsundersökningar.