Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fortsatta flygattacker i Jemen efter misslyckade fredssamtal

Från 2015
Uppdaterad 20.06.2015 13:37.
Jemenitisk medlem i den södra separatiströrelse vid sin position i förort till Aden 3.6.2015.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den saudiledda militärkoalitionen har utfört nya flygattacker i Jemen, en dag efter att samtalen för att nå en lösning på konflikten misslyckades i Geneve.

Koalitionen utförde minst femton flygattacker mot rebeller i utkanterna av hamnstaden Aden i morse.

– Avsikten var att slå en ring runt houthi-rebellerna i Aden och att stöda lokala milisgrupper som stöder den internationellt erkände presidenten Abed Rabbo Mansour Hadi, säger anonyma militärkällor i staden.

Rebellerna lär ha riktat artillerield mot flera stadsdelar och minst fyra mänskor dödades medan tiotals skadades, enligt sjukhuskällor.

Inga resultat i Geneve

FNs medlare Ismail Ould Cheikh Ahmed meddelade igår kväll att fredsförhandlingarna mellan rebellerna och Jemens exil-regering har avslutats utan resultat i Geneve.

– Jag ska inte skräda orden. Vi nådde inget slags resultat, sade FN-sändebudet Ould Cheikh Ahmed, som kommer från Mauretanien.

FN vädjade lönlöst om ett humanitärt eldupphör för att lindra lidandet bland de 20 miljoner jemeniter som har berörts av konflikten sedan flygattackerna började i mars.

De saudiledda flygattackerna fortsatte hela tiden medan samtalen pågick.

Detsamma gäller handelsblockaden, som har förvärrat bristen på mat, mediciner och bränsle i ett land som importerar 90 procent av sina basförnödenheter.

Över 2 600 mänskor har dödats i konflikten som har orsakat en humanitär katastrof, enligt FN och internationella biståndsorganisationer.

Svältande Aden belägras av rebeller

Läget är särskilt svårt i Aden, där civila lider akut brist på mat och rent vatten och där invånarna dessutom hotas av epidemier av olika slag på grund av hälsovårdskrisen.

Ett FN-fartyg lastat med mediciner och mat var den här veckan tvunget att vända om utanför Aden.

Adens viceguvernör lägger skulden på rebellerna som han anklagar för att ha tvingat fartyget att segla till den rebellkontrollerade hamnstaden Hodeida i stället.

– Rebellerna vill inte att folket i Aden ska få hjälp eftersom de har motsatt sig rebellernas närvaro klagar viceguvernören Nayef al-Bakri.