Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

“Högerpopulismen har slagit till igen”

Från 2015
Uppdaterad 20.06.2015 18:30.
Drude Dahlerup
Bildtext Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap.
Bild: Julie Lunde Lillesæter/PRIO

Drude Dahlerup, dansk-svensk professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, tror att Dansk folkeparti kommer med i den danska regeringen efter sin stora valseger. Hon säger också att invandrarfientliga åsikter har börjat ventileras allt mer öppet i Norden.

- Att de främlingsfientliga partierna får en otrolig framgång är en europeisk trend. Finland är ju en del av den också, liksom också Norge, Frankrike och Österrike.

Dahlerup säger att de gamla partierna i Europa allt oftare går mot mitten i sin politik och därmed lämnar mycket plats för de nyare högerpopulistiska partierna.

- Väljarna är inte så trogna längre som de har varit. 40 procent av väljarna i det danska valet bytte parti. Det är helt otroligt mycket.

Skandaler och inlånad retorik

Hon tror också att utfallet i det danska valet handlar om att liberala Venstre har klarat sig betydligt sämre, bland annat till följd av skandaler som har drabbat partiledaren Lars Løkke Rasmussen.

Han sägs bland annat ha använt andras pengar för egna syften, bland annat på flygresor och kostymer, till exempel i sin roll som ordförande för klimatorganisationen Global Green Growth Institute.

Att andra danska partier har lånat Dansk folkepartis retorik och talat om invandring har också bidragit till Dansk folkepartis framgång, menar Dahlerup.

- Och det var ju helt uppenbart ett misstag eftersom då är det ju Dansk folkepartis dagordning, och invandringspolitiken kommer i centrum.

Strängare tag mot invandring och EU

Professor Dahlerup tror att Dansk folkeparti kommer att gå med i regeringen, och bland annat ta finansministerposten. Det här väntas leda till en stramare invandringspolitik och ett striktare förhållande till EU.

- Även om man inte tror att det är möjligt, men det blir ännu mer åtstramning. Även Lars Løkke Rasmussen från liberala Venstre har sagt att EU inte ska bli någon social union.

"Ny gräns i den offentliga debatten"

Hon påpekar dessutom att det i Norden har blivit allt vanligare att folk inte orkar bli upprörda över invandrarfientliga åsikter som framförs i offentligheten. Gränsen för vad man får säga har förskjutits.

- Jag brukar prata om en anständighetsgräns. Att man plötsligt i det offentliga rummet säger saker om andra människor med invandrarbakgrund, som man brukar säga efter fem öl på krogen.

Hon tillägger att det alltså har skapats en slags “vi och dom”-diskussion.

- Ja, det har redan hänt i Norden, förutom i Sverige då. Sverige har fortfarande hållit en anständighetsgräns och har en väldigt djup förankring i mänskliga rättigheter.