Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Antirasistiskt nätverk grundades på Åland

Från 2015
Uppdaterad 20.06.2015 17:52.
Ålands flagga
Bild: Eila Haikarainen

Lördagen den 20 juni är den internationella flyktingdagen. Under dagen uppmärksammas flyktingfrågan världen över och på Åland har ett antal organisationer valt att uppmärksamma dagen genom att starta ett antirasistiskt nätverk.

Mia Hanström från Arbetarnas Bildningsförbund är en av dem som står bakom idén att starta nätverket som går under namnet ”Ett Åland för alla”.

– Om man tittar på Finland, Sverige och resten av Europa så ser manatt det finns starka krafter som pekar på att det är ”vi mot dem”, och vi vill synliggöra att de flesta av oss ålänningar är av en helt annan åsikt, säger Hanström.

I nätverket ingår ett tiotal organisationer, bland annat Rädda Barnen och Handikappförbundet.

– Vi kom fram till att det skulle vara bra att få med de organisationer som engagerar sig för mänskliga rättigheter och för några månader sedan samlade några organisationer och kom överens om att den första aktiviteten blir i dag under internationella flyktingdagen, säger Hanström.

Hon poängterar att nätverket vill arbeta för ett tolerant Åland, inte emot någonting.

– En av framgångsfaktorerna för Åland är att 30 procent av oss som bor här är inflyttade, mångfalden är viktig för samhällets utveckling, säger Hanström.

Folkomröstning om flyktingfrågan?

I våras föreslog debattören Stephan Toivonen att det ska ordnas en folkomröstning om flyktingfrågan på Åland.

Hanström anser att det är onödigt att diskutera en folkomröstning.

– Jag tycker att det är en icke-fråga, Åland ska precis som andra länder ta sitt ansvar i flyktingfrågan, det är ett ansvar som vi redan tagit på oss genom att skriva på konventioner med FN, säger Hanström.

Diskussion om artikeln