Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SVT: Allt fler köttallergiker upptäcks

Från 2015
Uppdaterad 17.05.2017 13:56.
Rött kött.
Bildtext Griskotletter och marinerade filéer av nöt.

Antalet diagnostiserade köttallergier har ökat tiofaldigt i Sverige under de senaste åren, uppger Sveriges Television.

Enligt forskarna har man information om 200 köttallergiker i Stockholmsområdet och södra Sverige. Forskarna misstänker att köttallergierna beror på fästingbett.

De första bevisen på sambandet mellan fästingbett och köttallergi gjordes i Australien och USA för sex år sedan. Svenska forskare fastställde sambandet för några år sedan.

Kolhydraten alpha-gal, som finns i fästingarnas mag- och tarmkanal, är den bakomliggande orsaken. Den som får in alpha-gal via huden vid ett fästingbett kan utveckla allergi-antikroppar, vilket kan leda till att man inte längre tål rött kött.

Vanliga symptom på köttallergi är kliande utslag, magsmärtor, illamående och diarré. I värsta fall kan den leda till att blodtrycket sjunker, svimning och andningssvårigheter.

Svår att diagnostisera

Allergispecialisten Maria Starkhammar, som varit med i forskningsgruppen, säger att köttallergin är svår att diagnostisera.

- De flesta av patienterna får inte symptom varje gång de äter kött. Dessutom kommer symptomen först ungefär 2-7 timmar efter att man ätit kött. På grund av dett här har såväl läkarna som patienterna haft svårt att koppla samman symptomen med köttallergi, säger Starkhammar till SVT.

Forskarna tror att antalet köttallergiker i verkligheten är mycket större än de 200 som hittills diagnostiserats.