Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU välkomnar Greklands kompromissförslag

Från 2015
Uppdaterad 22.06.2015 10:43.
EU-komissionens ordförande Jean-Claude Juncker hälsar på Greklands premiärminister Alexis Tsipras.
Bildtext EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker (till vänster) hälsar på Greklands premiärminister Alexis Tsipras.
Bild: EPA/FRANCOIS LENOIR / POOL

EU ser ut att välkomna Greklands kompromissförslag som läggs fram inför EU:s krismöte i Bryssel på måndagen. Förslaget "utgör en god grund för framsteg".

Martin Selmayer som är kabinettchef för EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, meddelar via Twitter att EU, Europeiska centralbanken ECB och Internationella valutafonden IMF har tagit del av Greklands förslag.

"Förslaget utgör en god grund för framsteg", skriver Selmayer kort på engelska. Han tillägger på tyska "eine Zangengeburt" eller tångförlossning - vilket kan tolkas som en antydan om förestående svåra förhandlingar.

Enligt meddelandet har ECB:s chef Mario Draghi, IMF:s chef Christine Lagarde och Juncker tagit del av förslaget på förhand.

Tsipras har själv informerat långivarna

Den grekiske premiärministern Alexis Tsipras meddelade igår att han har informerat Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president François Hollande och Juncker om förslaget under en telefonkonferens.

- Förslaget gagnar alla parter och erbjuder en definitiv lösning och inte att problemet skjuts fram, sägs det i ett uttalande från den grekiska premiärministerns kansli.

Förslaget som är det tredje på tre veckor hålls hemligt inför mötet i Bryssel senare i dag.

EU och långivarna har i fyra månader försökt nå en lösning i tvisten om hur Grekland ska avkorta sina lån och sköta sin ekonomi så att landet kan få mer krislån.

Grekland försöker få den sista raten på 7,2 miljarder i det nuvarande stödprogrammet, för att kunna klara av omedelbara utgifter.

Stödprogrammet löper ut den 30 juni, samtidigt som Grekland skall betala av ett lån på 1,6 miljarder euro till IMF.

Försämrade pensionsförmåner, skärpt företagsbeskattning

Den grekiska regeringen har meddelat att förslaget som läggs fram i dag innehåller nya element som inte har presenterats tidigare.

Enligt grekiska medier kan det bland annat röra sig om skärpt företagsbeskattning och försämrade pensionsförmåner.

Den utdragna tvisten och farhågor om Greklands utträde ur eurozonen har också drabbat grekiska banker som led av penningflykt och försvagad likviditet förra veckan.

Diskussion om artikeln