Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Grisfarmare i Munsala kritiserar de låga priserna

Från 2015
Uppdaterad 22.06.2015 06:29.
Leif Solvin, svinfarmare i Munsala.
Bildtext Leif Solvin i Munsala.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

För två veckor sedan sänkte Snellman AB producentpriserna på nöt- och svinkött med två cent per kilo. Det är att sparka på en bransch som redan ligger, anser svinfarmaren Leif Solvin i Munsla.

Lönsamheten är branschens största problem, enligt Leif Solvin.

- Det började med den ryska handelsbojkotten. Den ledde till ett överutbud av kött på marknaden. Sedan kom butikskedjorna med en sänkning av butikspriserna på vårvintern och jag tror att vi bönder är de som betalar för den här sänkningen nu.

Ekogris i Munsala.
Bildtext Ekogris i Munsala.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Snellmans var sist ut att sänka. Atria och HK hade redan sänkt. Leif Solvin ogillade sänkningen starkt eftersom de två är medlemsägda. Han menar att SLC, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, borde vara aktivare, säger Solvin.

- Framför allt borde vi få en bondeorganisation som vågar stiga upp och säga sitt om det här som nu finns på regeringsbordet; att vi ska pruta på stöder för jordbruket ytterligare. Det är pengar direkt bort från vår lön. Det går inte att få lönsamhet alls utan stödet.

Oklart om någon ska ta över

Leif Solvin är i 60-års åldern och kommer att fortsätta till pensionen. Men några investeringar har han inte kunnat göra på 12 år och ingen verkar intresserad av att ta över gården när han slutar.

Holger Falck är ordförande för SLC. Också han är orolig för branschen.

- För tillfället är läget ytterst bekymmersamt. Den som startar en ny svinproduktion får inget produktionsstöd. Till själva investeringen kan man ansöka om investeringsstöd, säger Falck.

Vilket ansvar har ni på SLC?

- Prissättningen på produkterna kan vi inte påverka mycket. Men största delen av förädlingen av produkterna görs ju i producentandelslagens namn, säger Holger Falck.

Så där säger du att exempelvis Atria och HK har ett ansvar?

- Det har de på det sättet att de är producentorganisationer, ja.

Enligt Jari Leija på Atria hänger prissänkningen ihop med marknadspriserna, och marknaden är i dag europeisk.