Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fetma syns i hjärnan

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Henry Karlsson

Överviktiga personer blir inte tillfredsställda lika snabbt som normalviktiga. Orsaken finns i hjärnan.

Överviktiga har för lite receptorer i opioidsystemet som styr känslor av välbehag. Det visar en undersökning som gjorts vid Åbo universitet och Aaltouniversitetet.

Forskarna vet ännu inte varför vissa personer har en större benägenhet än andra att äta för mycket och öka i vikt, men förklaringen sitter delvis i hjärnan. Endel äter för mycket på grund av en obalans mellan de delar av hjärnan som styr vårt belöningssystem och de delar där förståndet sitter.

- Vanligtvis får vi en "belöning" och känner oss nöjda exempelvis då vi sportar eller då vi blir mätta, förklarar läkaren Henry Karlsson vid ÅUCS, som är en av forskarna inom hjärnforskningen. Men endel blir inte nöjda. Det kompenserar de genom att äta mer och mer.

Den första delen av forskningen presenterades i mars i år i den ansedda tidskriften Journal of Neuroscience, och väckte mycket uppmärksamhet, eftersom fetma är ett stort problem i västvärlden. Cirka 1,6 miljarder människor i hela världen är drabbade av fetma.

- Vi har fortsatt forskningen vid PET-Centret i Åbo och preliminära data visar att dysfunktionen kommer med tiden, säger Karlsson. Man äter för mycket, och sedan förstår inte hjärnan att magen redan har fått sin belöning.

Överviktigas hjärnor skickar ständigt ut hungersignaler fastän kroppen inte behöver fylla på med mer energi.

- Så nu på sommarens grillfester är det bäst att inte äta för mycket, så att kroppen inte blir van vid att maten kommer, för då kan hjärnan tolka informationen fel.

Resultaten från undersökningen hjälper forskarna att förstå bakgrunden till fetma, men de är också en viktig pusselbit när man ska ta fram nya mediciner mot övervikt.

Personer med svår eller sjuklig fetma (med ett BMI viktindex på över 35 eller 40) kan opereras, men Karlsson poängterar att operationerna är dyra och riskfyllda.

I dag finns mediciner som används vid diabetes, vilken minskar på aptiten. Ett liknande läkemedel provas nu mot fetma, så att folk inte skulle äta så mycket.

- Är du överviktig är det mycket viktigt att minska vikten.