Finland på väg att strama åt sin flyktingpolitik
Finland planerar att strama åt sin flyktingpolitik. Enligt uppgifter som Yle Nyheter fått tag på skulle Finland vara redo att ta emot de asylsökande EU vill att man tar emot - men samtidigt minska på flyktingkvoten.
EU-kommissionen har tidigare vädjat till EU-länderna om att de ska ta emot flyktingar från Italien och Grekland där de flesta som korsat Medelhavet tar i land.
Finland skulle vara redo att ta emot de 400 asylsökande som EU vill att man tar emot från Medelhavsländerna som drabbats värst av flyktingkrisen. Ungefär 300 av dem kunde få asyl här.
Enligt Yles uppgifter har Sipiläs regering ändå beslutat att minska den totala flyktingkvoten från de drygt 1 000 som man nu tagit emot till 750 som tidigare år. De 300 kvotflyktingarna från Medelhavsländerna skulle dessutom räknas in i den totala kvoten på 750.
Finland har tidigare höjt flyktingkvoten för 2014 och 2015 bland annat på grund av den allvarliga flyktingkrisen i Syrien - där över 10 miljoner människor varit tvungna att fly sina hem efter att inbördeskriget bröt ut år 2011.
Om EU hade fått sin vilja igenom skulle Finland ha tagit emot sammanlagt 1 600 flyktingar. EU:s beslut om förflyttandet av asylsökande från Medelhavsländerna ligger fortfarande på förhandlingsbordet.
Kommissionens förslag går ut på att 40 000 asylsökande från Medelhavsländerna samt 20 000 människor som redan fått internationell flyktingstatus och befinner sig på flyktingläger i Mellanöstern skulle flyttas till Europa.
”Cynisk kreativ bokföring”
Ordförande för Amnesty International i Finland, Frank Johansson är kritisk till regeringens planer på att skära i flyktingkvoten.
- Det är ett cyniskt sätt att genom kreativ bokföring fullständigt låta bli att ta det ansvar som världens största flyktingkris och det gemensamma beslutsfattandet i EU kräver av Finland, säger Johansson.
Enligt Johansson är det inte enbart Sannfinländarnas åsikter som syns i regeringens överenskommelse då finansministern och inrikesministern är samlingspartister.
- Tydligen är finansministeriets beräkningar om vad det här budgetmomentet får kosta viktigare än att hjälpa människor som är i oerhört stor nöd.
”Avvisa kallt alla båtar”
Under dagen har flera politiker kommenterat regeringens invandringspolitik. Den sannfinländske europarlamentarikern Jussi Halla-aho tycker att det är bra att regeringens linje är restriktiv. Han anser att Europa kallt borde avvisa alla flyktingbåtar i Medelhavet.
- Vi har ingen orsak att ge efter utan borde kallt avvisa alla flyktingbåtar. Vi borde utveckla vår gemensamma gränsövervakning och asylpolitik så att Grekland och Italien inte mera är lockande transitländer, säger Jussi Halla-aho.
Jussi Halla-Aho kritiserade inrikesminister Petteri Orpo för att ge en för rosig bild av de övriga EU-ländernas solidaritet med Italien och Grekland. Orpo har inte kommentera frågan i dag.
Han får ändå stöd av de Grönas europarlamentariker Heidi Hautala som bedömer att viljan att hjälpa Italien och Grekland är stor.
- Som det ser ut kommer toppmötet den här veckan att fatta beslut om att EU-länderna delar på flyktingbördan.
Heidi Hautala tycker att regeringens restriktiva linje när det gäller flyktingar skadar Finlands anseende.
Svenska folkpartiets riksdagsledamot Eva Biaudet är inne på samma linje.
- Finland sviker naturligtvis flyktingarna. Men vi sviker också oss själva. Många av oss är vana att tro att vi bor i ett land där vi bär ansvar för andra människor och har ett globalt ansvar. På det sättet vill vi skapa ett Finland där vi kan leva tryggt. Det är också helt klart att vi nu sviker de andra EU-länderna, säger Eva Biaudet.