Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Peter Sandström: Mina resor med farsan

Från 2015
Uppdaterad 14.08.2015 16:28.
Peter Sandström är en av Vegas sommarpratare 2015
Bild: YLE/Tiina Grönroos

Sommarpratare Peter Sandström

Programmet är inte längre tillgängligt

Peter Sandströms pappa var en man som tyckte om att resa. Ibland fick tonårssonen Peter följa med honom. Nu när pappan inte längre finns har Peter funderat på orsakerna till faderns reslust.

Först föreställde jag mig att han drevs av ett behov att komma bort från växthusen, esplanaderna, gatorna och vardagen i Nykarleby, och från sina egna minnen av kriget och vad han hade upplevt där, men som han aldrig pratade om.

- Sedan slog det mig att han kanske inte flydde, trots allt. Han reste inte bort, han reste till nånting annat, eftersom han nog var lite nyfiken på det som var främmande och nytt.

- Jag tror att han verkligen ville dricka kaffe på terrasserna i Torremolinos, att han njöt av att ströva omkring på basarerna i Marocko och att han kände en sorts glädje över att sitta en stund på ölstugorna i Sankt Wolfgang. Att resa var ju också att leva.

Resor med hela familjen

Författare Peter Sandström pappa Bror var trädgårdsmästare. Han såg till att parkerna och esplanaderna i Nykarleby hölls i skick. Han tyckte också om att resa till främmande länder och ställen där det var soligt och varmt. Sommaren gick till att sköta om alla gräsmattor och blommor, men när augusti kom ansåg Peters pappa att sommaren var så långt hunnen att parkerna klarade sig själva. Då var det en bra tid att resa.

I början reste hela familjen, båda föräldrarna, Peter och hans syster Ann-Sophie. Peter minns hur familjen packade bilen och pappan drog på sig sina tunna läderhandskar, som en rallyförare. I sitt sommarprat berättar Peter Sandström om spritkök, rastplatser intill vägen, knackkorv och pulversoppor.

Peter minns också resan till Leningrad och hur pappan bad busschauffören stanna vid en bro, en bro som pappan kom ihåg från kriget och det ställe där brodern Börje hade fått en kula i axeln.

Småningom tog bilresorna slut. Det blev populärt att åka på charter.

Den första solresan gick till Benidorm i Spanien, det var också den sista resan som hela familjen gjorde tillsammans. Mamman tyckte egentligen inte om att flyga och systern ville resa med sina egna kompisar.

Kvar fanns Peter och hans pappa.

Resorna med farsan

Sånt här finns inte i Nyykaabi

- I mitt sommarprat har jag valt att rekonstruera en del minnen från de resor jag gjorde med farsan. Kanske vi kan se dem som ett slags fiktiva dagböcker. Fiktionen är bra såtillvida att inget behöver vara sant, men nästan allt kan ändå vara det.

Tillsammans med sin pappa åker således den unga pojken Peter till Torremolinos, där de simmar i poolen och sitter på kafeterior. De besöker Tanger, där pappa Bror köper en lampa i mässing med glas i olika färger.

- Sånt här finns inte i Nyykaabi, säger pappan.

Vidare reser de till Kreta, där pappan tycker om kaffet som serveras i väldigt små koppar.

- Sånt här finns inte där hemma, säger han.

Pappa ser inte ut som en karl som har dödat andra. Ändå är jag säker på att han har gjort det.

Peter och hans pappa åker också till Österrike, till Sankt Wolfgang. Där besöker de gallerior och pappan köper en tavla som heter " De fyra årstiderna". De åker också linbana och hyr en liten båt. Peter får köra båten.

Överallt pratar pappan svenska. Han talar svenska med spanjorerna, grekerna, österrikarna och med köpmannen i den marockanska basaren.

Det som pappan aldrig talar om är kriget.

- Pappa ser inte ut som en karl som har dödat andra. Ändå är jag säker på att han har gjort det. Det enda han har berättat är att de kommenderades fram mot ett ställe som som kallades "Tienhaara" och att det var sommar. På sin väg framåt mötte de retirerande soldater ur de egna leden; haltande soldater, gråtande soldater som skrek "vänd om era dårar".

- Men sedan sade pappa inget mera. Han såg mig som en pojke på väg att växa upp i en värld som hade blivit så mycket enklare och bättre att leva i.

Peter Sandströms sommarprat handlar alltså om resorna med pappan. Men sommarpratet handlar också om en ung pojkes uppväxt under 1970-talet och upplevelser sett ur en tonårings perspektiv.

Det handlar om sol, starkt kaffe, slingriga bergsvägar och glittrande hav. Men det handlar också om skriftskola, mopedkörning, sommarjobb och vedsågning.

Det handlar om förhållandet mellan far och son Sandström.

Bland annat den här musiken spelar Peter Sandström:

Peter Sandström sommarpratade i Yle Radio Vega den 2 juli kl 10.05 och 18.03.
Du kan också lyssna på hans sommarprat på Yle Arenan.

Sommarpratare Peter Sandström

Programmet är inte längre tillgängligt

Här hittar du Vegas sommarpratare 2015

Mer om ämnet på Yle Arenan