Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ahtisaari om flyktingkrisen: Visa prov på äkta ledarskap

Från 2015
Uppdaterad 22.06.2015 12:51.
Martti Ahtisaari
Bildtext Martti Ahtisaari
Bild: Yle/Seppo Sarkkinen

EU får en känga av president Martti Ahtisaari för att den pågående flyktingkrisen hanterats på ett bedrövligt sätt. Skyldigheterna gentemot flyktingarna och de egna medborgarnas oro över ekonomin är inget som strider mot varandra.

- I stället för att främja främlingsfientlighet, måste regeringarna visa prov på äkta ledarskap då de förklarar för väljarna varför vi har en moralisk skyldighet att ta itu med krisen.

Martti Ahtisaari adresserade beslutsfattarna på den oberoende organisationen The Elders hemsida i samband med den internationella flyktingdagen den 20 juni.

The Elders samlar ett antal pensionerade globala ledare som tillsammans arbetar för fred och mänskliga rättigheter. FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan leder organisationen som fördes samman av Nelson Mandela 2007.

- Varje år när vi markerar den internationella flyktingdagen, känner jag speciellt sympati för de miljoner människor som har blivit tvungna att fly sina hem på grund av krig och förtryck. Deras situation genljuder starkt med mig då jag och min familj delar deras öde.

Ahtisaari hänvisar till ockupationen av hans hemstad Viborg 1939 som tvingade 400 000 karelare att fly till andra delar av Finland. Viborg blev sedan kvar på ryska sidan när gränsen ritades om.

De rikaste kan göra mer

På grund av krisen i Syrien som nu är inne på sitt femte år står världen inför den värsta flyktingkrisen sedan andra världskriget, skriver Ahtisaari.

59,5 miljoner människor befinner sig i dag på flykt från konflikter, förföljelse och brott mot de mänskliga rättigheterna i sitt hemland. Bland flyktingarna är 9 miljoner syrier.

Flyktingar från Syrien väntar vid den turkiska gränsen.
Bildtext Syriska flyktingar vid turkiska gränsen.
Bild: EPA/SEDAT SUNA

- Världens rikaste länder kan, och borde, göra mer … I stället ser vi nu att de rikare länderna i EU skärper sina gränser och tvistar om hur många flyktingar de kan acceptera, skriver Ahtisaari.

- Som europé, måste jag säga att EU:s reaktion hittills varit bedrövligt bristfällig.

Hittills i år har över 100 000 flyktingar tagit sig över Medelhavet från Nordafrika med livet som insats – nästan 2 000 har drunknat.

Effektiva åtgärder behövs

På måndag fortsätter förhandlingarna på EU-nivå om hur flyktingkrisen ska hanteras. Samtidigt planerar Finland att strama åt sin flyktingpolitik och minska på flyktingkvoten.

- Flyktingtillströmningen måste hanteras effektivt och humant. EU-länderna kan infria sina skyldigheter till flyktingarna och ändå respektera sina medborgares oro över ekonomin, om de delar på kostnaderna och på bördan.

Som ett exempel skriver Ahtisaari om hur USA framgångsrikt lyckats härbärgera en miljon vietnameser på flykt efter Vietnamnkrigets slut 1975.

- Förutom att direkt svara på den akuta flyktingkrisen, måste det internationella samfundet vara mer proaktivt och vara mer sysselsatta med att hitta lösningar på konflikterna.

Diskussion om artikeln