Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Greklandskrisen: Höga insatser i Bryssel

Från 2015
Uppdaterad 22.06.2015 14:03.
Daniel Olin
Bild: Yle / Jyrki Valkama

Om man i Grekland skulle fira midsommar hade nog premiärminister Alexis Tsipras varit tvungen att hoppa över.

Tsipras satte under midsommarhelgen in en slutspurt för att hålla det land han leder kvar i euroområdet.

Det förslag som Tsipras och närmaste medarbetare svarvade ihop i söndags uppges av EU-källor vara hoppingivande. Men samtidigt ännu inte tillräckligt.

Långivarna har de senaste månaderna efterlyst löften om reformer och att de dessutom ska vara konkreta och nerskrivna på papper.

Hittills har inte den grekiska regeringen lyckats leverera ett sådant papper. Istället har problemet varit att parterna levt i två parallellvärldar.

För att nå en lösning i dag krävs det en uppmjukning från grekisk sida. Bara då kan långivarna lätta på sina krav.

Allt görs för att nå överenskommelse

Finlands finansminister Alexander Stubb (Saml) sade i torsdags efter eurogruppens resultatlösa möte i Luxemburg att för kunna komma till skott krävs det politisk vilja och den bör komma från Grekland premiärminister Tsipras inte från långivarna.

Det är också därför Greklandskrisen i dag ska lösas på allra högsta politiska nivå. I Bryssel görs nu denna ödesdag allt för att nå en överenskommelse.

På förmiddagen träffade Tsipras långivarna. Enligt nyhetsbyrån Reuters deltog EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Europeiska centralbankens chef Mario Draghi, Internationella valutafondens chef Christine Lagarde samt Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem.

Klockan 13:30 finsk tid samlas sedan euroländernas finansministrar. Finlands finansminister Alexander Stubb (Saml) deltar i mötet.

Eurogruppen ska försöka enas om ett kompromissförslag som euroländernas stats- och regeringschefer ska ta ställning till när de samlas klockan 20 i kväll. Finland representeras på mötet av statsminister Juha Sipilä (C).

Också Europeiska centralbanken håller i dag ett extra möte i Frankfurt.

EU-kommissionen ordförande Jean-Claude Juncker sade i förmiddags när han skakade hand med Tsipras att framsteg har skett de senaste dagarna men att parterna ännu inte är i mål.

Om man inte når ända fram i dag kan diskussionerna fortsätta på torsdag då EU-ledarna samlas till ett ordinärt möte i Bryssel.

Men en sak är klar, ska Greklandsfrågan lösas så ska det ske den här veckan. Sedan är det för sent.