Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Över 500 namn mot hypermarket

Från 2015
Uppdaterad 23.06.2015 08:56.
Skiss över hotellplanerna vid västra åstranden
Bildtext Visualisering. Hotell och hypermarket till vänster i bilden.
Bild: ARRAK Arkkitehdit Kiiskilä-Rautiola-Rautiola Oy / Borgås stadsplanering

Vanliga Borgåbor och nationellt bekanta påverkare har skrivit under uppropet mot en hypermarket på västra åstranden i Borgå.

På bara elva dagar har ungefär 550 personer skrivit under petitionen mot att det byggs en hypermarket på västra åstranden i Borgå. Namninsamlingen Ei hypermarketia Porvoon jokirantaan (på svenska ungefär "Ingen hypermarket till åstranden i Borgå") finns på webbplatsen Adressit.fi.

Det är Jaana Koskenniemi som har startat insamlingen.

- Jag såg det som mitt sätt att påverka som enskild medborgare.

Baktanken var att beslutsfattarna inte skulle få fatta beslut utan motstånd.

Överraskande stort stöd

Det är Kesko som vill ha en Citymarket på västra åstranden. Koskenniemi vill understryka att det inte är Citymarket hon är emot, utan det att staden planerar att låta åstranden byggas ut med byggnader som enligt henne inte passar in där.

Petitionen var mest ett spontant upprop, men namnen har rasslat in i en strid ström.

- Jag trodde inte att det skulle bli över 500 namn på tio dagar, men då vi har kommit så här långt så kan jag väl sätta 1000 underskrifter som ett realistiskt mål.

Då man skriver under kan man också lämna en kommentar. Diskussionen under namninsamlingen har hållit en god ton och positiv anda.

Beslutsfattare uppmanas delta i diskussionen

Det är ännu oklart hur länge namninsamlingen ska pågå, men då den är klar är det inte meningen att namnen bara ska stå där.

- Jag har tänkt mig att jag ska föra listan med namn åtminstone till stadsstyrelsen, så att de vet vad det finns för åsikter.

Koskenniemi hoppas ändå att beslutsfattarna i staden inte ska vänta tills de får listan med namn innan de börjar fundera på alternativen för västra åstranden.

- De får gärna uppmärksamma det här redan nu och delta i diskussionen själva, tycker Koskenniemi.