Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Jazzens Iiro Rantala vill dagligen ha Bach

Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Asja Valcic, Iiro Rantala, Adam Bladych
Bildtext Asja Valcic, Iiro Rantala, Adam Bladych

“Jag har alltid älskat melodier”, menar Iiro Rantala då han svarar på frågan om sina kompositioners ursprung.

Besättningen piano, violin och cello är definitivt en klassisk-romantisk besättning, men musiken hör hemma i 2000-talet, med alla dess jazzinfluerade neoklassiska drag som inte heller lämnar den stora publiken oberörd.

Sin jazzådra till trots ägnar sig Rantala åt klavermusikens hörnstenar. “Jag ger mig dagligen en dos av Bach, utan honom skulle livet vara en hel del tommare”, säger Rantala.

Musik vid havet

Vid sin kompositionskonsert i Ingå kyrka den 13 juni inom ramen för festivalen Musik vid havet bjöd Rantala på egna kompositioner som också har publicerats på CD; i synnerhet den tyskspråkiga världen har visat stor uppskattning för Rantalas musik. Han fick för tre år sedan ta emot de tyska musikkritikernas skivpris.

För den finländska publiken är Iiro Rantala känd som förgrundsgestalten i Trio Töykeät, men för tre år sedan inledde han samarbete med två musiker med vilka han bildar sin nuvarande ensemble, Iiro Rantala Trio. De två övriga musikerna i trion är violinisten Adam Bladych och cellisten Asja Valcic.

Konserten sänds i Vega

Konserten med titeln Alla som har ett hjärta sänds i Radio Vega på tisdag 23:e juni kl. 21.05, med repris på torsdag 25:e juni kl. 22.15.

Programmet är inte längre tillgängligt
Konserten: Musik vid havet 2015: Till alla som har ett hjärta
Konserten: Musik vid havet 2015: Till alla som har ett hjärta - Spela upp på Arenan

Text & foto: Leif Nystén