Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hans skådespelardröm blev sann

Från 2015
Christoffer Westerlund, skådespelare på Raseborgs sommarteater
Bild: VNUR, Emilia Nyberg

Christoffer Westerlund från Karis är allt från helare till skådespelare. Just nu är han aktuell som drängen Alfred i Emil i Lönneberga på Raseborgs sommarteater.

Christoffer Westerlund har alltid varit intresserad av att stå framför publik och var konferencier på alla julfester och andra tillställningar redan i lågstadiet.

- På femman skrev jag en uppsats om en slumpmässigt vald bild av en filminspelning. Resultatet blev så bra i jämförelse med mina andra friskrivningar att min lärare uppmanade mig att ta kontakt med Raseborgs sommarteater.

Läraren märkte att Westerlund hade ett speciellt intresse för film och skådespeleri.

Det här var våren 1991. Sommarteaterns repetitioner hade det året framskridit så långt att han inte kunde vara med det året.

- Jag kom med först året efter. Det var första gången jag stod på en stor scen och då insåg jag att det här var någonting jag ville hålla på med resten av mitt liv.

Så blev det också för Christoffer Westerlund, idag 37 år gammal. Han är just nu bosatt i Ekenäs. I år medverkar han på Raseborgs sommarteater för elfte gången, som drängen Alfred i föreställningen Emil i Lönneberga.

Bakom sig har han ett antal år inom både tv, film och teater.

Drömmen om Teaterhögskolan

Westerlund hade en dröm om att gå Teaterhögskolan. Men att han skulle ta det steget beslöt han sig definitivt för ett par år senare.

Raseborgs sommarteater medverkade hösten 1993 med ett potpurri från The Sound of Music på Nyländsk Afton på Finlandia-huset.

- Där träffade vi en grupp ungdomar från musikalen Hype som skulle läggas upp på Svenska Teatern följande år. När jag sedan såg föreställningen blev det helt klart för mig att jag ville utbilda mig till skådespelare och göra sådan teater.

Följande år sökte han för första gången till Teaterhögskolan, 17 år gammal. Två år senare kom han in.

- Jag har efter det varit på audition för Svenska Teaterns produktioner ett flertal gånger och väntar ännu, redo för att någon ska erbjuda mig en roll.

Christoffer Westerlund
Bildtext Westerlund berättar om Island i Yle Fems serie Mitt nya land.
Bild: Yle

På Teaterhögskolan gick han sedan tillsammans med barndomsvännen Jan Korander, precis som Westerlund hemma från Karis.

De gick i låg- och högstadiet tillsammans, tränade båda judo och spelade basgitarr.

I år jobbar de tillsammans på Raseborgsscenen, Christoffer som skådespelare och Korander som regissör. Det är ändå första gången de jobbar på det här viset.

- Jan Korander har tidigare jobbat en del med fria grupper och konstiga regissörer och jag tycker att Janne själv alltid har varit lite konstig och konstnärlig vilket är bra eftersom det behövs för att bryta deras bekvämlighetszon. Och livet är ju konstigt.

Westerlund tror att alla får ut mycket av att jobba med Jan Korander.

- Janne är en fräsch vind, har mycket visioner och är bra på att jobba med människor, speciellt sådana som inte har stått så mycket på scen tidigare. Själv har jag också lärt mig en hel del av samarbetet och jobbar gärna med Janne i framtiden.

Gillar förberedelserna allt mer efter hand

Hittills har förberedelserna inför föreställningarna gått bra, tycker Westerlund.

- Jag har varit mycket ute på åkrar och ängar här i trakterna och gjort gratisarbete, stiftat bekantskap med drängar här. Det finns ju inte många kvar nuförtiden, skrattar han.

Förberedelserna är en process som ändras beroende på vem som regisserar och vilken pjäs det handlar om.

- När jag blivit äldre har jag börjat njuta mera av förberedelserna. Tidigare tyckte jag mer om att spela föreställningarna men nu har jag börjat gilla repetitionerna mer och mer.

Tantracoach Christoffer Westerlund mediterar, Dan stör.
Bildtext Westerlund som tantracoach.

Han uppskattar att hitta karaktären, lära sig replikerna och allt annat arbete som pågår innan man till slut går upp och spelar föreställningarna.

Bra relation till Astrid Lindgren

Att spela med i en berättelse av Astrid Lindgren borde inte heller vara något större problem för Christoffer som berättar att han har vuxit upp med att hans mamma läste Lindgrens böcker för honom.

- Emil läste vi givetvis men min personliga favorit är Bröderna Lejonhjärta som jag faktiskt var med och spelade i på Raseborg 2002.

Han hade ända sedan han var liten drömt om att spela Skorpan.

- När berättelsen äntligen spelades på Raseborg var jag redan för gammal för den rollen. Janne Korander spelade Jonatan i den föreställningen och jag fick gestalta revolutionsledaren och hjälten Orvar.

Han säger att hans relation till författaren Astrid Lindgren är bra.

- Hennes sagor är sådana att vem som helst kan relatera till dem oberoende av varifrån man kommer, hur gammal man är och så vidare.

Skådespelare och företagare

Förutom skådespelararbetet driver också Westerlund ett eget företag. Han har jobbat som bland annat producent, regissör, konferencier och helare på olika håll i världen. Han är också tantracoach.

Just nu kan man också se Westerlund i Yle Fems program Mitt nya land där han bor på Island.

Som bäst förbereder han några av höstens produktioner. Han försöker ändå just nu koncentrera sig på skådespelararbetet på Raseborg. Hans förväntningar på Emil i Lönneberga är höga.

- Den tilltalar alla sorters människor, där finns någonting för var och en. Vi försöker alltid välja sådana pjäser på Raseborg som tilltalar så många som möjligt och i år kanske framförallt yngre.

En scen ur Shakespeares "En midsomamrnattsdröm" omgjord av Bobo Lundén.
Bildtext Chrstoffer Westerlund vid Raseborgs sommarteater 2014.
Bild: Yle/Tove Virta

Han hoppas att en så bekant pjäs som Emil också lockar finskspråkiga.

- Det finns en fräsch ny vinkling på den här föreställningen, så jag tror att också sådana som har sett Emil tidigare hittar någonting nytt.

Vill fortsätta resa världen runt

Westerlund har många bollar i luften men han anser att han inte har något större behov av fritid.

- Jag skiljer väldigt lite på min fritid och mitt arbete eftersom jag faktiskt tycker om det jag gör. Jag känner att allt jag gör också livnär mitt arbete så jag tycker om att läsa, se på film, motionera eller laga mat.

Han ser att han har väldigt lite behov av ett socialt liv på fritiden eftersom han träffar så mycket människor i arbetet.

- Familjen är ändå väldigt viktig för mig och vi umgås en hel del.

På frågan om vad han vill göra i framtiden svarar Christoffer Westerlund att han vill göra samma sak som han gör idag, men större och mer.

- Jag vill göra stora roller både i film, tv och teater, jag vill fortsätta göra stora produktioner som regissör och producent och resa runt i världen.

Redaktör Lukas Lundin