Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tusen bövlar, vilka hörspel!

Från 2015
Uppdaterad 01.07.2015 13:03.
Axel Slangus
Bildtext Axel Slangus, en av den finlandssvenska teaterns grand old men, i hörspelsstudion 1957.
Bild: YLE Ruth Träskman

Att lyssna på riktigt gamla hörspel är en spännande upplevelse, helt jämförbar med att se filmklassiker. I sommar har ni er chans att både njuta av och förundra er över det ytterst välmodulerade språket, fraseringen, det stora, teatrala utspelet som gällde förr.

Under ett par veckor denna vår har jag nämligen grävt i Radioteaterns skattkista med hörspelsklassiker, valt och förkastat. Och nu väntar er åtta pjäser från åren 1954-63 som vi kommer att sända onsdagskvällar fram till den 12 augusti.

Jag har varit mån om att plocka fram sånt som fortfarande känns på något sätt levande, också om en stor del av charmen naturligtvis sitter just i den museala touchen.

Numera får varje skådespelarkull från teaterhögskolan gå på kurs för att lära sig skillnaden mellan att stå på teaterscenen och tala i mikrofonen. Det gjorde man ännu inte när de här pjäserna kom till. Så är utspelet också genomgående både mycket större och mycket mera teatralt än vad vi är vana vid idag. Lyssna bara på inledningen till Galgmannen och Erik Lindströms mäktiga ”Tusen bövlar!”

Plansch för galgmannen, Yle 1961
Bildtext Galgmannen, en gammal affisch
Bild: Yle

Skillnadskan

Också språkanvändningen är, som ni kommer att märka, en helt annan. Här är det ännu det mångomtalade scenspråket ”skillnadskan” som gäller. Det stora upproret mot det och införandet av vardagsspråk både på scen och i radio ligger ännu i framtiden när de här pjäserna gjordes.

Samtidigt är det just skådespelarinsatserna som gör de här pjäserna till en upplevelse. Erik Lindström, Axel Slangus, May Pihlgren, Gerda Ryselin, Eric Gustafsson, Börje Lampenius, Gunvor Sandkvist, Hélène Hagelstam... Här hör ni alla de stora finlandssvenska stjärnorna från förr. Plus två av Sveriges mest lysande namn: Ulf Palme som en ursexig Jean mot en betydligt äldre fröken Julie, gestaltad av Inga Tidblad, i Alf Sjöbergs uppsättning av Strindbergs pjäs. Det här är väl redan värt att hänga vid radioapparaten för?

1918 och kvinnans frihet

Radioteaterns sommarklassiker

- 24.6 kl. 22.15
Galgmannen. En midvintersaga av Runar Schildt (1961)

- 1.7 kl. 22.15
Fröken Julie av August Strindberg (SR, 1957)

- 8.7 kl. 22.15
Den stora rollen av Runar Schildt (1954)

- 15.7 kl. 22.15
Ljuset i Gehenna. Ett spel om en man och hans samvete av Jarl Hemmer (1963)

- 22.7 kl. 22.15
Bastien och Bastienne. Komisk opera av Wolfgang Amadeus Mozart (1963)

- 29.7 kl. 22.15
Gertrud av Hjalmar Söderberg (1954)

- 5.8 kl. 22.15
Revisorn av Nikolaj Gogol (1957)

12.8 kl. 22.15
Bror och syster av Mikael Lybeck (1954)

I det urval jag har gjort kan man också urskilja några teman: Ni kommer att få höra två sinsemellan mycket olika pjäser om 1918: Dels Jarl Hemmers Ljuset från Gehenna, som är förlaga till romanen En man och hans samvete och som i sitt moraliska ställningstagande fortfarande lyckas beröra. Dels Runar Schiltdts Den stora rollen, där inbördeskrigets problematik tas upp ur ett helt annat perspektiv än det hemmerska.

Jag har också plockat fram två pjäser som kretsar kring kvinnans erotiska frihet. Det är Fröken Julie, där både kön och klass står i centrum, och Hjalmar Söderbergs Gertrud, där ni kanske kommer att känna igen ett av den svenska litteraturens mest kända citat: "Jag tror på köttets lust och själens obotliga ensamhet.".

Dessutom ryms några pärlor om helt andra ämnen med i sommarens klassikerserie, som t.ex. Nikolaj Gogols odödliga Revisorn och en förtjusande fräsch uppsättning av Mozarts komiska opera Bastien och Bastienne, i regi av Lisbeth Landefort. Det kan nämnas att Mozart var 12 år när operan skrevs.

Galgmannen inleder

Och vad är väl naturligare, när vi nu i kväll kör igång med vår serie, än att inleda med Radioteaterns klassiker framom andra, Runar Schildts Galgmannen. En föreställning som har sänts i repris många gånger sedan den gjordes 1961 och som kanske därför är den pjäs som väldigt många verkar minnas om man ber dem nämna en hörspelsklassiker.

Vi hoppas att ni skall njuta av Runar Schildts ”midvintersaga” och av Erik Lindström och Gunvor Sandkvist. Liksom också av sommarens sju andra klassikerföreställningar. Kanske med ett litet roat leende. Tänk så annorlunda Radioteatern låter i dag.

Radio Vega, onsdagar kl. 22.15 fr.o.m. 24.6 till 12.8.

Galgmannen

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan