Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Ljus framtid för Grekland om de lämnar euron"

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Stefan Törnqvist
Bild: Yle

Bankmannen Stefan Törnqvists recept för att få den grekiska ekonomin på fötter låter enkelt: Ut ur euron, ju fortare desto bättre. Med en ny nationell valuta som tappar i värde kommer Grekland att drunkna i turister och investeringar, tror Stefan Törnqvist.

- Skulle man få marknadsmässig stabilitet till exempel genom att få drachman tillbaka så skulle det bli billigt för oss turister att åka dit. Min progons är att Grekland skulle drunkna i turister och hotellinvesteringar, det skulle välla in grekiskt kapital från hela världen som skulle bygga hotell och badanläggningar, det skulle bli en veritabel boom, säger Stefan Törnqvist, egen företagare och konsult, tidigare på chefsbefattningar i bland annat Ålandsbanken.

De allt mer desperata förhandlingarna att till varje pris hålla kvar Grekland i eurosamarbetet ger Stefan Törnqvist, som är en känd euroskeptiker, inte mycket för.

Istället för att mödosamt och under protester från folket sänka pensioner och höja skatter tycker han att man skulle byta till en egen valuta och uppnå konkurrenskraft genom att devalvera kraftigt:

- Det behövs en stabilitet och en marknadsmässighet och då sker det av sig själv. Man kan inte skapa stabilitet och högkonjunktur på order från Bryssel, säger Stefan Törnqivst.

Först kommer devalveringen

Rädslan för en grekisk statskonkurs och att Grekland lämnar eurosamarbetet har under en längre tid fått greker att föra ut stora summor ur landet.

Ingen vill ha pengar på kontot i Grekland när risken finns att de omvandlas till en ny drachma som har betydligt lägre värde. Utländska investeringar har i princip upphört i Grekland.

Den marknadsmässiga stabiliteten som Stefan Törnqvist talar om skulle uppstå när den nya valutan är införd och har stabiliserats efter att kraftigt ha tappat i värde.

Många räds den kraftiga devalveringen som det skulle innebära, men Stefan Törnqvist tror att det är övergående:

- Precis så var det också då Finland devalverade förr i världen. Alla devalveringar skulle sluta livet på jorden och vips - devalveringen kom och vi fick en högkonjunktur och ekonomerna var alltid lika överraskade, säger Stefan Törnqvist.

Nackdelarna då?

Vid ett grekiskt euroutträde skulle situationen bli kaotisk. Att betala tillbaka skulder till utlandet skulle i princip bli omöjligt, priserna på allt som importeras skulle skjuta i höjden, pensioner och löner utebli och det skulle råda stor social och ekonomisk oro under en övergångsperiod. Stefan Törnqvist tror dock att farhågorna är överdrivna:

- Jag kan inte förstå är hur man kan säga att de inte kan betala pensionerna. Om man har egen valuta har man ju hur mycket pengar som helst (man kan trycka egna pengar, reds amn). Struntar man i att amortera på statsskulden så skapas det mycket eget kapital, säger Stefan Törnqvist.

Minnet är kort på finansmarknaden

Stefan Törnqvist pekar på att finansmarknadens minne är ganska kort, i till exempel de länder som har gått i konkurs i Sydamerika har finansmarknaden förtroende återvänt:

- Jag skulle säga att ett skuldfritt Grekland som inledningsvis har en valuta som är lite för svag ser ganska lockande ut, sett med finansmarknadens ögon. Vi har ju jätttestor brist på bra placeringsobjekt nu när räntorna är nära noll och sedelpressarna går för fullt så jag skulle tro att det är ett ganska kortvarigt fenomen att Grekland inte får lån, åtminstone mot fastighetssäkerheter, säger Stefan Törnqvist.

Men löser inte alla problem

Devalveringen som skulle bli en följd av ett utträde ur euron skulle ge Grekland ett andrum. Om Grekland förmår ta tag i de grundläggande problemen som ledde till skuldsättningen är Stefan Törnqvist däremot mindre övertygad om:

- Grekland har sysslat med det här i tvåtusen år. Så det är ganska svårt att reda upp i deras korruption och att göra en sån här strukturomvadnling är ju inte lättare i Grekland än i Finland. Vi själva har ju väldiga problem att balansera vår ekonomi, säger Stefan Törnqvist

Race to the bottom

Han är orolig för att euron som politiskt projekt håller på att äventyra hela EU-samarbetet:

- Jag brukar kalla det för race to the bottom. Vi håller nu på att spara ihjäl oss och se vem som kan strö mest aska över sig - den är mest konkurrenskraftig. Bara av den anledningen att vi har en valutakurs som inte anpassar sig till enskilda länders och enskilda folks behov, säger Stefan Törnqvist.

Håller du med Stefan Törnqvist? Delta i debatten och säg din åsikt i kommentarsfältet nedan!

Slaget efter tolv - dagens debatt: Slaget efter tolv - dagens debatt. Greklandskrisen

Programmet är inte längre tillgängligt