Greklands öde fortfarande oklart
Måndagens möten i Bryssel gick ut på att skapa förtroende. Under resten av veckan måste EU-ledarna lägga i ytterligare en växel, om Grekland skall kunna hålla kvar inom euron.
Eurogruppen har inte gjort nämnvärda konkreta framsteg under dagens förhandlingar om Greklands skuldkris.
Svenska Yles korrespondent Daniel Olin har följt dagens förhandlingar i Bryssel, där återstoden av veckan blir avgörande för om något resultat skall nås eller inte.
– Allting hänger på de kommande dagarna. Institutionerna (EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden IMF) skall först ta ställning till det förslag Grekland lade fram på måndagen utgående från det utarbeta en kompromiss som EU:s finansministrar sedan får ta ställning till. Om allt går enligt planen skall EU:s stats- och regeringschefer sedan godkänna förslaget i slutet av veckan, säger Daniel Olin.
Tidtabellen är knapp eftersom en lösning måste nås före utgången av juni månad. Då förfaller en lånerat till Internationella valutafonden som Grekland inte kan betala utan en överenskommelse om tilläggsfinansiering. Når parterna en överenskommelse får Grekland den sista raten i det nuvarande på stödprogrammet på 7,2 miljarder euro.
Om ingen lösning nås riskerar Grekland gå i konkurs vilket innebär att landet kan tvingas lämna euron.
Dagens resultat: en aning mer förtroende
Dagens förhandlingar har inte lett till något konkret resultat, och några överenskommelser väntas inte heller under måndagskvällens extrainkallade möte för EU:s stats- och regeringschefer.
– Kvällens möte är ändå viktigt. Det handlar om att skapa ömsesidigt förtroende på högsta politiska nivå, säger Olin.
Under måndagskvällens möte representeras Finland av statsminister Juha Sipilä (C). Han tror inte på någon konkret lösning.
– Förhoppningsvis kommer vi vidare på torsdag eller fredag, sade Sipilä inför mötet.
Sipilä konstaterade också att Finlands linje håller och att Grekland måste uppfylla det man tidigare har kommit överens om.
Långivarna kräver reformer
Långivarna har de senaste månaderna efterlyst löften om reformer och att de dessutom ska vara konkreta och nerskrivna på papper. Grekland lämnade in sitt förslag för hur landet skulle tillmötesgå EU:s krav först under natten mot måndag. Utgående från förslagen går nu diskussionerna vidare.
– Om en överenskommelse skall nås så måste det bli en kompromiss. En kompromiss kommer betyda reformer och ytterligare tuffa sparåtgärder för grekerna, säger Daniel Olin.
Greklands ekonomiminister Giorgios Stathakis sade på måndagskvällen i en intervju för det brittiska rundradiobolaget BBC att långivarna skulle ha godkänt ramarna för det förslag som Grekland lagt fram.
Stathakis förväntar sig att förslaget, som bland annat lär gå ut på högre skatter för företag och förmögna personer, skall vinna gehör bland EU-ledarna.
– Vi förväntar oss en positiv reaktion som kan leda till en konkret teknisk lösning inom några dagar, sade Stathakis till BBC inför EU:s stats- och regeringschefers möte på måndagskvällen.
Investerare hoppfulla
Tidigare under måndagseftermiddagen träffades EU:s finansministrar. Finland representerades av finansminister Alexander Stubb (Saml.) som efter mötet konstaterade att parterna fortfarande är långt ifrån en lösning.
- Åtta dagar återstår, och tiden håller på att ta slut. Grekland vet vad som krävs, sade Stubb efter mötet.
Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselblom påpekade ändå att eurogruppens möte fördes i konstruktiv anda.
– Det var ett välkommet steg i rätt riktning. Mötet öppnade en möjlighet för en överenskommelse senare i veckan, konstaterade Dijsselblom.
Atenbörsen reagerade positivt på dagens besked från Bryssel och låg 9 % på plus när den stängde för dagen.
Flera andra europeiska börser reagerade också hoppfullt på tongångarna i Bryssel, och steg med några procentenheter.