Ann-Luise Bertell: Jag ville bli cirkusdirektör
Skådespelaren och teaterchefen Ann-Luise Bertell kallar sig gärna ordmakare. I sitt sommarprat bjuder hon frikostigt på sina egna dråpliga misslyckanden och flätar ihop jobb och privata reflektioner om fantasi och kreativitet och att livet är en vidunderlig resa.

Ann-Luise Bertell
När skådespelaren och teaterdirektören Ann-Luise Bertell växte upp i Kimo, Oravais var världen en stor cirkus där hon själv var cirkusdirektör. Hon hade en trygg uppväxt och var sin farfars ögonsten. Som tonåring var hon skådespelare på sommarteatern. Det gav mersmak och hon valde att slå sig in på teaterns bana. Vid sidan av skådespeleri, skrev Ann-Luise dikter och noveller.
Framgång och misslyckanden
Om man ska vara kreativ går det inte samtidigt att vara negativ.
― Ann-Luise Bertell
I början av sin karriär skulle hon framföra några av sina dikter under en författarträff i Åbo. Vid samma tillfälle skulle en välrenommerad författare från Sverige recitera. Eftersom den svenska författaren Jonas Hassen Kemiri hade bråttom till båten flyttades hans framförande före Ann-Luises. Efteråt fick den populära Kemiri skriva tiotals autografer och när Ann-Luise skulle framföra sina dikter hade hälften av publiken stigit upp och gått.
Ann-Luise Bertell delar frikostigt med sig av sina misslyckanden i sitt sommarprat. Det är först senare som hon insett att vägen till att lyckas kantas av misslyckanden.
- Det är kanske meningen att man ska bli klok. Att inse att man inte vet allt och att det finns mycket att lära.
Kreativitet
Hon har också lärt sig under en lång karriär att bejakande stimulerar kreativitet. Ann-Luise är numera författare, skådespelare, regissör.
- Idéer behöver en vänlig omgivning. Det går inte att genast slå ner och misstro en ny idé, då svänger den om eller dör en ögonblicklig död. För att idéer ska kunna födas, för att fantasin och kreativiteten ska kunna verka och hjälpa oss människor att hitta på saker, gå vidare, utvecklas, göra livet på jorden bättre för oss alla ...så behövs en fredad plats. En plats utan negativitet.
- Om man ska vara kreativ, så kan man inte samtidigt vara negativ. Sen kan man kritiskt se på sina skapelser. Men kreativiteten måste ha en fristad.
Fantasi är viktigare än kunskap
Under sommaren 2015 ger hon avkall på posten som teaterchef på Wasa teater för att ägna sig åt sin kreativitet och sin fantasi.
- Jag är lycklig som får leva på fantasi. Men vi har alla inom oss tillgång till en förunderlig fantasi. Det är bara ibland svårt att få fram den då man behöver den.
- Fantasi är viktigare än kunskap, sa Albert Einstein. Han fortsatte; För kunskapen är begränsad, men fantasin omgärdar hela världen, stimulerar framsteg, föder utveckling. Vi borde ta hand om och vårda vår fantasi. Inte låta den tuktas och brytas ned.
Bland annat den här musiken spelar Ann-Luise Bertell:
Ann-Luise Bertell sommarpratar i Yle Radio Vega den 14 juli kl 10.05 och 18.03. Du kan också lyssna på henne på Yle Arenan.