EU-ledarna: Grekland visade tecken på kompromissvilja
Det fanns en strimma hopp i luften när euroländernas stats- och regeringschefer avslutade sitt toppmöte om Greklandskrisen i natt.
- Det har skett konkreta framsteg i förhandlingarna det senaste dygnet. Diskussioner behövs fortfarande, men det finns nu en tydlig vilja att nå en lösning, sade statsminister Juha Sipilä (C).
Överlag var euroländernas stats- och regeringschefer betydligt mer optimistiska i sina uttalanden när de lämnade mötessalen vid midnatt än när de anlände några timmar tidigare.
Också institutionerna (EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden IMF) anser att det förslag som Grekland lade fram i måndags är en bra utgångspunkt för fortsatta förhandlingar.
- Det grekiska förslaget är betydligt mer detaljerat än tidigare förslag men mycket arbete återstår, sa Internationella valutafondens chef Christine Lagarde.
Arbetar dygnet runt
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade att långivarna nu fortsätter att förhandla med Grekland och arbeta dygnet runt för att nå en kompromiss.
- Jag övertygade om att vi når en överenskommelse i slutet av veckan av den enkla orsaken att de här förhandlingarna kan gå till övertid, sa Juncker.
En lösning måste nås före utgången av juni månad. Då förfaller en lånerat till Internationella valutafonden som Grekland inte kan betala utan en överenskommelse om tilläggsfinansiering.
Når parterna en överenskommelse får Grekland den sista raten i det nuvarande stödprogrammet på 7,2 miljarder euro.
Även om parterna når ett avtal senare i veckan kommer Grekland att behöva en förlängning av det nuvarande programmet för att hinna implementera de åtgärder landet förbinder sig till. Grekland uppges också ha begärt en förlängning.
Finland med på noterna
Statsminister Sipilä säger att Finland kan gå med på att det nuvarande programmet förlängs.
- Men det förutsätter att Grekland förbinder sig till de villkor man kom överens om i februari och att den grekiska regeringen verkligen lever upp till det man lovar. Finland kräver också att IMF också i fortsättningen är en av långivarna, säger Sipilä.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade att euroländernas finansministrar samlas ännu den här veckan i Bryssel, förmodligen på onsdag kväll.
Tanken är att euroländernas stats- och regeringschefer sedan ska kunna godkänna avtalet när de samlas på nytt i Bryssel i samband med ett ordinarie toppmöte på torsdag.