Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flyttbara mobilstationer lösningen till möjlig radioskugga

Från 2015
Uppdaterad 23.06.2015 15:00.
Tält uppsatta på Söderfjärden inför Suviseurat 2015.
Bildtext Tält uppsatta på Söderfjärden inför Suviseurat 2015.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Den stora händelsen i Vasa den här veckan är laestadianernas sommarmöte som ordnas på Söderfjärden. 75 000 personer förväntas delta i evenemanget vilket kan medföra problem med bland annat mobiltelefonnätet.

- Det är nog en utmaning för teleoperatörerna att ordna service hit för både invånarna samt deltagarna på sommarmötet. Det kommer antagligen att överbelastas en aning, men det är ju i operatörernas intresse att allt ska fungera på bästa vis, säger Jukka Mäkelä, kommunikationskommitténs sekreterare för Suviseurat.

Enligt Tommy Olenius, teknisk direktör på DNA är man väl förberedd för eventuella problem.

Jukka Mäkelä, kommunikationskommitténs sekreterare för Suviseurat 2015.
Bildtext Jukka Mäkelä
Bild: Yle/Juho Karlsson

- Vi har flera stycken mobila basstationer som vi flyttar omkring med de här olika händelserna i Finland. Bland annat Jukolastafetten och sommarfesterna i Österbotten är sådana händelser där vi vill betjäna våra kunder så bra som möjligt. Att hämta tillfällig kapacitet med sådana här flyttbara basstationer är ett bra sätt att göra det.

Ifall det mobila nätet ändå skulle bli överbelastat och kraschar så har bolaget ett övervakningssystem som ser till att problemet åtgärdas så snabbt som möjligt.

- Alla våra basstationer även de flyttbara, övervakas 24 timmar om dygnet och om vår nätkontroll märker att där är något problem, så skickar vi underhållspersonal på plats och fixar basstationerna.

- Dessutom har vi flera basstationer, så även om en går ner så kan vi klara av största delen av trafiken.

Även övriga teleoperatörer i området har flyttbara mobilstationer vid Söderfjärden får att tillgodose sina kunder.

Stor belastning på mobilnätet

Dagens melodi i det tekniksamhälle vi lever i är att man ska kunna vara uppkopplad till nätet hela tiden och dela med sig av sina erfarenheter på sociala medier från dylika evenemang. Därför ska mobilnätet fungera problemfritt även på stora evenemang.

- Ju mer folk det finns på en plats desto mer använder man sin mobiltelefon. Social media är ju förstås av stor betydelse. Folk vill sätta in sina meddelanden och bilder på sociala medier och därför är det ganska viktigt att inte endast telefonsamtalen lyckas utan också att dataförbindelsen fungerar perfekt.

Belastningen på det mobila nätet kommer att vara som störst på onsdag och torsdag då de flesta deltagarna anländer till sommarmötet. Men enligt Olenius behöver inte lokalbefolkningen vara oroliga.

- Den här kapaciteten vi hämtar är tillräcklig, så det borde inte inverka på lokalbefolkningen och de DNA-kunder som finns där i omgivningen. Den här samma kapaciteten betjänar också dem.