Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Många Salobor fortfarande utan jobb - men det finns hopp

Från 2015
Uppdaterad 23.06.2015 07:23.
Bildtext Vy från Salo.

I sommar har det gått tre år sedan Nokia stängde sin fabrik i Salo. Då miste totalt cirka 2 000 personer sitt jobb i Salo.

Nedläggningen påverkade också underleverantörer. Det var ett hårt slag för orten och många av de som då blev utan arbete är fortfarande arbetslösa.

Enligt statistik från Närings-, trafik- och miljöcentralen är en tredjedel av de uppsagda Saloborna utan jobb. Orsakerna är många berättar Kimmo Puolitaival, överdirektör vid NTM-centralen i Egentliga Finland.

- Många är lågutbildade eller har ingen utbildning alls. Högutbildade har lättare att hitta jobb, konstaterar Puolitaival.

Han lyfter Uleåborg som ett exempel, där Nokia också sade upp folk. Anställda i Uleåborg var ändå högutbildade och därför har de flesta hittat nytt jobb.

Motgångar inom elektronikbransch ett hårt slag i Egentliga Finland

Det är framför allt de som fyllt 50 år som har svårt att hitta jobb. Enligt Puolitaival är hälften av de som fyllt 50 år utan arbete. Arbetslösheten i Salo är den näst högsta i landskapet efter Åbo, alltså drygt 15 procent.

Problemen inom elektronikbranschen drabbade Egentliga Finland hårt. Under några år miste cirka 6 000 människor inom branschen sitt jobb i landskapet. Det är en rekordhög siffra i Finland. Det är också en orsak till att så många Salobor fortfarande är utan arbete.

- Mängden uppsagda är så stor. Vi hade Finlandsrekord i antalet arbetslösa inom den här branschen. Det är så många att det tar en längre tid innan alla har hittat nytt jobb, säger Puolitaival.

Stora ekonomiska satsningar på Salo

Under de senaste åren har man satsat kring 35 miljoner euro för att förbättra arbetssituationen i Salo. Puolitaival tror att det här bär frukt.

- Det finns ingen enkel lösning. Vi behöver många olika lösningar och satsningar. Vårt mål är att få näringslivet att växa i Salo och på det sättet ökar vi sysselsättningen.

Med pengarna har man bland annat erbjudit företagsrådgivning, gett stöd åt små- och medelstora företag, hjälpt den som vill starta eget och omskolat folk till nya yrken.

Ny ägare till Åbovarvet en lottovinst

Enligt Puolitaival är situationen ändå inte kolsvart. Det finns ljusglimtar. De goda nyheterna inom varvsindustrin och läkemedelsbranschen ger framtidstro.

- Det var en lottovinst för regionen att vi fick en ny ägare till Åbovarvet som har fått flera fartygsbeställningar. Vi har kunnande inom många branscher i Egentliga Finland. Vi har varvsindustrin som växer, en stark läkemedelsindustri och flera högskolor. Det finns en framtidstro!