Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Så är det bara - eller?

Från 2015
Uppdaterad 23.06.2015 10:05.
Så är det bara
Bildtext Mette Kopp mår bättre av ett jobb som inte är så inrutat.
Bild: DR / Screenshot

Varför lever vi våra liv som vi gör, mår vi bra av det, och vem har bestämt det åt oss? Under nio program ser vi på saker som vi tar för givet men som vi nödvändigtvis inte alltid mår så bra av.

Vem har kommit på att vi skall pensionsspara, att vi skall ha åldringshem, att alkohol är en naturlig del av många fester, att alla skall ha en utbildning och att vi skall jobba åtta till fyra, måndag till fredag. I serien hör vi ett stort antal experter som ifrågasätter det vi ofta tar för givet. Vi får också träffa människor som brutit sig loss från konventionerna och själva vill bestämma över sin tid och sitt liv.

I första avsnittet handlar det om vårt sätt att arbeta - tydligt inrutat under en viss tid av dygnet och ett visst antal timmar i veckan. Är det verkligen på det sättet vi blir mest lyckliga och effektiva. Klarar vi av att jobba så mycket som vi gör?

I programmet träffar vi en löntagare som fått så stora problem att hon valt att delta anonymt. Vi träffar också bland annat Mette Kopp och Martin Thorborg som valt att bli självständiga och inte låta arbetet styra livet.

Så är det bara (Sådan er det bare / Danmark 2013)
Yle Fem måndagar kl. 20.00, seriestart 22.6.2015 (repris tisdag)
9 avsnitt
Inga Arenarättigheter

Produktion: DR / Nordvision

Innehåll i de olika programmen (Preliminär sändningstid)

Del 2/9 (29.6.2015)
Varför är din gamla mamma ensam idag igen? I Danmark får åldringarna klara sig själva, familjen har ingen plikt att sköta om dem. Men många äldre som får hemhjälp är undernärda.

Del 3/9 (6.7.2015)
Varför är inte mamma hemma? I Danmark jobbar oftast båda föräldrarna och det kan vara svårt att sammanjämka familjelivet med arbetet. Hur påverkar föräldrarnas ständiga stress barnen?

Del 4/9 (13.7.2015)
Varför dricker vi? För att en dansk skall trivas bör det finnas öl och vin på bordet. Endast gravida kvinnor kan säga nej till alkohol. Barnen växer upp i en miljö där alla dricker.

Del 5/9 (20.7.2015)
Varför sköter du inte själv dina barn? Nästan alla danska barn sätts på dagis redan som ettåringar. Hur påverkar det barnen att vara skilda från sina föräldrar? Syns effekterna ännu i vuxenlivet?

Del 6/9 (27.7.2015)
Varför sänder vi ut våra pojkar i krig? De danska regeringarna har i alla tider skickat ut unga soldater till fronten. Många av dem har blivit tvungna att döda och det lämnar alltid sina spår.

Del 7/9 (3.8.2015)
Måste alla utbilda sig? Danska regeringens mål är att var fjärde ung skaffar sig en akademisk utbildning. Men finns det jobb för alla dessa högt utbildade personer?

Del 8/9 (10.8.2015)
Att pensionsspara. Majoriteten av danskarna pensionssparar för att de varit tvungna att följa avtalen. Vem drar nytta av detta, kunderna eller pensionskassorna? Och är alla tillgångar klokt placerade?

Del 9/9 (17.8.2015)
Varför är demokrati det bästa? Danmark har regerats demokratiskt i över 150 år. Men varför är ungdomarna inte intresserade av att rösta i val? Är det sen också penningmakten som styr landet?